Versleten autobanden vaak oorzaak scherp in bij runderen

Traumatische reticuloperitonitis, oftewel scherp in, is een belangrijke doodsoorzaak bij volwassen runderen. De aandoening, waarbij een scherp voorwerp dat in de netmaag terechtkomt en van daaruit het diafragma, de lever of het hart kan aanprikken, is algemeen bekend. De oorzaak blijft vaak verborgen. In ruim 70 procent van de gevallen gaat het om stukjes van versleten banden, die op de kuil worden gelegd, blijkt uit onderzoek in Vlaanderen.

Versleten+autobanden+vaak+oorzaak+scherp+in+bij+runderen
© Pieter Stokkermans

In de autopsiezaal van van de Dierengezondheidszorg (DGZ) Vlaanderen is bij 22 binnengebrachte dode runderen met scherp in gekeken naar de oorsprong van het scherpe voorwerp. In 71,4 procent van de gevallen was dit een metaaldraad, afkomstig van een versleten autoband.

Dergelijke banden worden ingezet om wat gewicht op de kuil te krijgen. Wanneer de banden verslijten, kunnen kleine stukjes metaal loskomen en in het voer terechtkomen. Sommige banden zijn letterlijk tot de draad versleten.


Spijker of kram

In de overige gevallen ging het om een spijker of een kram. Bij deze 22 onderzochte runderen werd in geen enkel geval zwerfvuil, zoals een vermalen blikje, aangetroffen.

Scherp in treft voornamelijk volwassen runderen. De symptomen zijn vaak vaag, tot een opgetrokken buik en kreunen als gevolg van de pijn. Wanneer de longen zijn aangetast, kunnen de dieren ook ademhalingssymptomen vertonen. Het toedienen van een magneet kan het scherpe voorwerp stabiliseren, maar omdat behandeling meestal te laat komt, treedt vaak sterfte op.

Bij de 360 runderen ouder dan twee jaar die in 2021 werden onderzocht in de autopsiezaal van DGZ werd scherp in als tweede belangrijkste doodsoorzaak geconstateerd, bij 11,2 procent van de gevallen. Longontsteking stond met 12,1 procent bovenaan.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer