Europese Commissie wil natuurherstelwet verder versoepelen

De Europese Commissie is bereid de natuurherstelwet verder af te zwakken en tegemoet te komen aan bezwaren en bedenkingen van verscheidene EU-landen.

Europese+Commissie+wil+natuurherstelwet+verder+versoepelen
© Tienke Wouda

EU-voorzitter Zweden meldde eerder al al dat achter de schermen aan versoepelingen wordt gewerkt. Ook de door minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof gevraagde 'geen resultaat- maar inspanningsverplichting' is straks juridisch mogelijk.

De Europese Commissie geeft aan dat de vernatting van de veenweide over grotere gebieden kan worden uitgerold. Ook het voorstel om 10 procent van de landbouwgrond in te vullen met landschapselementen zal niet bindend zijn. Brussel stelt een verschillend streefgetal voor elk land voor.


Wegenaanleg

Boeren moeten bovendien voldoende worden betaald voor hun landschappelijke en ecologische activiteiten op het Europese platteland. De natuurherstelwet zal het land niet op slot zetten, zoals veel critici beweren. De bouw van woonwijken en wegenaanleg – projecten van overwegend publiek belang – kan gewoon doorgaan. Zelfs al dat zou leiden tot onvermijdbare schade aan natuurgebieden. Voorwaarde is dat er geen alternatieve mogelijkheden zijn, meldt de Europese Commissie.

Met deze handreikingen probeert de Europese Commissie de weifelaars in de milieucommissie in het Europees Parlement alsnog te overtuigen. Die commissie houdt donderdag in Straatsburg een finale vergadering over de natuurherstelwet, nadat eerder de landbouwcommissie het voorstel afwees.


De christendemocraten (EVP/CDA) verwerpen het voorstel en hebben zich helemaal uit de onderhandelingen erover teruggetrokken. De toegezegde versoepelingen zijn voor hen onvoldoende. Ook de conservatieven (ECR/SGP) en de identitairen (PVV/FvD) gaan tegenstemmen, zeggen zij.

De stemmen van de liberalen (Renew, VVD, D66) in de milieucommissie worden daarom doorslaggevend. Als die commissie het voorstel verwerpt, sneuvelt het natuurvoorstel alsnog.


Finale vergadering

De EU-milieuministers houden een week later, op 20 juni, een finale vergadering over het voorstel. Van der Wal ze onlangs in het Financieele Dagblad dat zij niet tegen het voorstel zal stemmen. 'De ambities van de Europese Commissie voor natuurherstel steun ik van harte. We hebben de afgelopen jaren vanuit de economie te veel gevraagd van onze natuur.'

Volgens de minister hebben we de extra natuur nodig. 'Die moeten we beheren en onderhouden. Daar heb ik de boeren hard bij nodig. Sterker nog, zonder boeren gaan we dat niet fiksen.' Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft nog niet publiekelijk gereageerd op de versoepelingen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer