Overijssel: 24 miljard is te weinig voor provinciale gebiedsplannen

Provincie Overijssel vreest dat de 24,3 miljard euro die het Rijk heeft gereserveerd voor de aanpak van het landelijk gebied veel te weinig is. 'De opgaven zijn groot en zeer ambitieus', zei gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher (Landbouw en Natuur) woensdag tijdens een commissievergadering van Provinciale Staten.

Overijssel%3A+24+miljard+is+te+weinig+voor+provinciale+gebiedsplannen
© Twan Wiermans

'Vanuit provincies als Noord-Brabant en Friesland zijn al zeer stevige bedragen gekomen om dit voor elkaar te krijgen. Ik vermoed dat er nog zoveel verzoeken en plannen bij komen, dat er vanuit Den Haag misschien wel meer geld moet komen om dit allemaal te realiseren.'

De twaalf provincies moeten voor 1 juli bij het Rijk een concept indienen van hun Provinciaal Programma Landelijk Gebied (PPLG). Hierin beschrijven ze hoe ze de doelen voor natuur, stikstof, water en klimaat denken te gaan halen. Het Rijk heeft hier een transitiefonds voor opgezet van 24,3 miljard euro. Dat bedrag lijkt bij lange na niet toereikend. De vijf provincies die vooralsnog hun financiële wensen kenbaar hebben gemaakt, zitten gezamenlijk al ruim over de 20 miljard euro. Zo vraagt Noord-Brabant 8 miljard euro, Friesland 4,5 miljard euro en Overijssel zegt 5 miljard euro nodig te hebben.


Reëel bedrag

'We hebben daar de afgelopen maanden nog eens stevig naar gekeken, maar we zien dat we een reëel bedrag hebben neergezet', zegt Ten Bolscher. 'Mocht er minder financiering komen dan verwacht, dan kunnen we niets. We kunnen geen doelen realiseren als het geld er niet is.' De gedeputeerde hoopt dat het kabinet en boerenorganisaties op korte termijn een Landbouwakkoord kunnen sluiten, omdat dit ook invloed heeft op de invulling van het PPLG.

Overijssel heeft een eerste versie van het PPLG al laten toetsen door het Rijk. Op basis daarvan is een definitief ontwerp gemaakt dat nu wordt besproken in commissieverband en later deze maand in Provinciale Staten. Daarna stuurt de provincie het PPLG op naar Den Haag.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 12°
  50 %
 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer