Christendemocraten in EU-parlement op ramkoers met Timmermans

Update - De Europese Commissie intimideert Europarlementariërs die kritisch zijn over de door vicevoorzitter Frans Timmermans voorgestelde natuurherstelwet. Dat zei een aantal christendemocraten, onder wie CDA-delegatieleider Esther de Lange, op een persconferentie in Brussel.

Christendemocraten+in+EU%2Dparlement+op+ramkoers+met+Timmermans
© Europese Unie 2023

Kritische parlementsleden zijn volgens de Duitse Christine Schneider (CDU) in het kantoor van Timmermans kantoor ‘gechanteerd’*. De Europese Commissie zou ook lobbyisten hebben aangestuurd met een pakket aanwijzingen over hoe ze Europarlementariërs mogelijk konden ompraten. Timmermans zou niet van zins zijn om wensen vanuit de landbouwsector in te willigen als Europarlementariërs zich blijven verzetten tegen de natuurherstelwet.


De in de Europese Volkspartij (EVP) verenigde christendemocraten eisen dat Timmermans zijn Natuurherstelwet intrekt. Ze hebben ‘serieuze en structurele bezwaren’ tegen het wetsvoorstel. De EVP heeft zich teruggetrokken uit de onderhandelingen over de kwestie met andere partijen in de milieucommissie van het EU-parlement.

Die stemt in principe volgende week over de voorstellen en speelt een cruciale rol. Zowel de lidstaten als het Europees Parlement moeten de wet goedkeuren. Eerder al hebben de landbouwcommissie en de visserijcommissie Timmermans' voorstel verworpen.


Verzet neemt toe

Timmermans heeft eerder gewaarschuwd dat er geen nieuwe versie komt, maar het verzet tegen zijn voorstellen om de natuur te herstellen neemt steeds meer toe. Achter de schermen zou wel aan mogelijke aanpassingen worden gewerkt. Nederlandse politici, boeren en bedrijven maken al langer bezwaar tegen de wet die nauwelijks ruimte zou overlaten om te boeren en te bouwen, zoals eerder al door de stikstofregels gebeurde.

Het wetsvoorstel verplicht de uitbreiding van bestaande natuurgebieden en verbiedt dat natuur binnen en buiten de al beschermde Natura 2000-gebieden verslechtert. De Lange wil dat er een gedegen analyse komt naar de gevolgen van de beoogde verordening voor bijvoorbeeld de voedselvoorziening en de levensstandaard voor boeren. Volgens haar spiegelt Timmermans een te rooskleurig beeld voor.

* In een eerder versie stond hier 'bedreigd' dit blijkt naderhand een foutieve vertaling uit het Engels.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer