Timmermans wil overleg met Nederland over natuurherstelwet

EU-klimaatcommissaris Frans Timmermans heeft tegen Tweede Kamerleden van de landbouwcommissie gezegd dat hij met Nederland om tafel wil om duidelijk te krijgen wat de gevolgen zullen zijn van de natuurherstelwet. Dat EU-plan is niet alleen onder Nederlandse agrariërs omstreden, maar ook in andere EU-landen.

Timmermans+wil+overleg+met+Nederland+over+natuurherstelwet
© Europese Unie 2023

Nederlandse tegenstanders zeggen dat die wet ‘Nederland op slot zet’ en dat er ‘ongekende juridische gevolgen kunnen ontstaan'. Timmermans bestrijdt dat en zegt dat juist tegenstanders ‘de huidige boel op slot zetten’.

Een delegatie van de landbouwcommissie in de Tweede Kamer bracht maandagmiddag een werkbezoek aan Brussel. Ze werd ontvangen door de EU-commissarissen Frans Timmermans (klimaat), Virginijus Sinkevicius (milieu) en Janusz Wojciechowski (landbouw). Daarbij voerden ze besprekingen met enkele Nederlandse Europarlementariërs.


Het werkbezoek kwam door de actuele situatie geheel in het teken te staan van de discussie over de nieuwe Europese natuurherstelverordening. Bovendien viel het Nederlandse bezoek samen met de beleidsverkenning die klimaatcommissaris Timmermans voerde met de landbouwcommissie van het Europees Parlement. Daar is veel verzet tegen de voorstellen die voortkomen uit zijn Green Deal.

Veel boeren en landbouwpolitici zijn het wel eens met het ‘waarom’, maar niet met het van bovenaf opgelegde ‘hoe’

Jan Huitema, VVD-Europarlementariër

Maximaal 200 vierkante kilometer

De gevolgen van de natuurherstelwet in Nederland zijn volgens Timmermans beperkt. Nederland heeft destijds veel beschermde Natura 2000-natuurgebieden aangewezen. Daardoor is nu herstel tot maximaal 200 vierkante kilometer extra nodig. Hersteld en niet beschermd, benadrukte Timmermans; economische activiteit blijft mogelijk. Die 200 vierkante kilometer gaat specifiek over de delen waar door de natuurherstelwet ook een verslechteringsverbod zou gaan gelden.

Timmermans hield de Europarlementariërs voor dat zij hun kop niet in het zand kunnen blijven steken. Hij riep hen op de feiten en de werkelijkheid onder ogen te zien: de landbouw en de voedselvoorziening worden bedreigd door de slechte staat van de biodiversiteit. De EU wil voorkomen dat straks ook in Europa gewassen handmatig moeten worden bestoven, zoals in sommige regio’s in China al het geval is.

De landbouw wordt niet door de Europese Green Deal of de natuurherstelwet bedreigd, maar door klimaatverandering, luchtvervuiling, droogte en een vergiftigde bodem en vergiftigd grondwater, stelde Timmermans.


Uit de loopgraven

Timmermans vroeg de agripolitici uit hun loopgraven te komen, vooral de conservatieven en christendemocraten die de natuurwet bij voorbaat willen verwerpen. Hij benadrukte nogmaals dat hij en zijn collega’s Sinkevicius, Stella Kyriakides (volksgezondheid) en Wojciechowski bereid zijn ‘elk mogelijk compromis’ te bespreken, ‘maar dan moet u wel met uw wensenlijstjes op de proppen komen’.


Eurocommissaris Frans Timmermans overlegt met de AGRI-commissie in het Europees Parlement.
Eurocommissaris Frans Timmermans overlegt met de AGRI-commissie in het Europees Parlement. © Europese Unie 2023

De Nederlandse VVD-Europarlementariër Jan Huitema verweet Timmermans ‘dat hij daar nu pas mee komt’. Net als Bert-Jan Ruissen (SGP) zei hij dat veel boeren en landbouwpolitici het wel eens zijn met het ‘waarom’, maar niet met het van bovenaf opgelegde ‘hoe’.


Ook steun en instemming

De grote commissievergaderzaal van het Europees Parlement in Brussel was tot de laatste stoel bezet. Niet alleen door Europarlementariërs en fractiemedewerkers, maar ook door tientallen agrariërs uit verscheidende EU-landen die op het debat waren afgekomen. Dat wekte de indruk dat Timmermans zich in het hol van de leeuw had begeven, maar onder de EU-politici en het publiek kreeg hij ook steun en instemming.

Timmermans zei dat de commissie vasthoudt aan de koers en strekking van de drie in omloop zijnde klimaat- en natuurwetten. Niets doen en afwachten noemde hij onverantwoord. Hij verweet de ‘weigeraars’ dat ze, met het oog op de Europese verkiezingen over ruim een jaar, ‘tegen beter weten in’ de toekomst van de land- en tuinbouw op het spel zetten. Niet terug naar de tekentafel, maar voorwaarts naar de onderhandelingstafel, zo maande hij de weifelaars.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer