Snel schakelen redt lam van bloedziekte

Vertonen lammeren symptomen van de bloedziekte, dan kun je overige dieren redden door ze te vaccineren. Daarnaast moet het rantsoen worden versoberd.

Snel+schakelen+redt+lam+van+bloedziekte
© Tienke Wouda

Bloedziekte wordt ook wel weeldeziekte, eiwitvergiftiging of enterotoxemie genoemd. Het is een aandoening die vooral snel opgroeiende lammeren treft. De dieren zijn doorgaans fit en kunnen 's morgens nog actief in de wei rondspringen, maar 's avonds plots doodliggen. De meeste uitval vindt plaats bij dieren van drie tot tien weken oud. Ook onder goed gevoerde dieren van een half tot één jaar vallen regelmatig slachtoffers.

De bacterie Clostridium perfringens, type D is de boosdoener, stelt De Schapendokter op haar website. Bij een overdaad aan eiwitten en koolhydraten in de darm krijgt de Clostridium-bacterie de kans om alles te overwoekeren.


Gifstoffen

De bacterie komt voor in de darmen van elk schaap. Krijgt de bacterie de kans om zich explosief te vermenigvuldigen, dan neemt ook de hoeveelheid gifstoffen die deze bacterie produceert snel toe. De bacteriën zijn uiteindelijk fataal voor het lam. Daarom is een behandeling vaak te laat.

Vooral de jongste lammeren lopen het grootste risico. Schapenhouders kunnen de dieren beschermen door hun antistoffen via de biest te laten opnemen. In dat geval moeten hoogdrachtige ooien worden gevaccineerd. Hun lammeren zijn via de biest zes tot twaalf weken beschermd tegen bloedziekte.


Voldoende beschermen

Maar wat te doen als je niet gevaccineerd hebt en nu toch geconfronteerd wordt met lammeren die sterven aan bloedziekte? Volgens De Schapendokter moeten de lammeren dan zo snel mogelijk worden gevaccineerd. Met twee vaccinaties zijn ze drie tot vier maanden voldoende beschermd.

Ook is het aan te raden om het rantsoen tijdelijk te versoberen. Dat kan door het verlagen van de krachtvoergift. Krijgen de lammeren alleen gras te eten, schaar ze dan in op een iets hoger gewas. Dit bevat vaak wat meer ruwe celstof waardoor het rantsoen veiliger wordt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer