Biostimulant krijgt vaste voet aan de grond

Bij de teelt van wintergerst en wortelen gebruikt de Belgische supermarktketen Colruyt Group een biostimulant van The Seaweed Company. Ook in Nederland lopen pilots om zo de bodemgezondheid en plantweerbaarheid te verbeteren.

Biostimulant+krijgt+vaste+voet+aan+de+grond
© Ronald van der Horst

Colruyt Group startte dit voorjaar met het gebruik van TopHealth Plants, een biostimulant op basis van zeewier. De supermarktketen werkt samen met The Seaweed Company uit het Zuid-Hollandse Schiedam in een project rond bodemgezondheid. 'Wij zijn al sinds 2019 aandeelhouder van het Nederlandse bedrijf, omdat we veel verduurzamingspotentieel zien in zeewier', zegt Saskia De Block als verantwoordelijke landbouw bij Colruyt Group.

Akkerbouwers uit de omgeving van het Waalse Moustier hebben voor het zaaien de biostimulant op 23 hectare landbouwgrond van Colruyt Group over het land gespoten. Ze herhalen dit meerdere keren tijdens het groeiproces. Naast de behandelde velden bevindt zich niet-behandelde grond om de resultaten met elkaar te kunnen vergelijken.


Bodemgezondheid

Met het project willen beide bedrijven meten welk effect de biostimulant heeft op de bodemgezondheid en de weerbaarheid van de gewassen. De verwachting is dat na één seizoen het watervasthoudend vermogen van de bodem en de gewasopbrengst toegenomen zijn.

Als Colruyt Group zien we in toepassing zeewier veel verduurzamingspotentieel

Op langere termijn zou dit moeten leiden tot een gezondere bodem, betere gewaskwaliteit, minder gebruik van kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen en een beter en duurzamer verdienmodel voor de boer. Bij een succesvolle toepassing wil de retailer het gebruik van TopHealth Plants uitbreiden naar andere gewassen en regio's en anderen inspireren en stimuleren om er ook mee aan de slag te gaan.


Duurzame voedingsmiddelen

Ingrid Jonker legt als hoofd bedrijfsontwikkeling bij The Seaweed Company uit dat de focus enerzijds ligt op het ontwikkelen van duurzame voedingsmiddelen met zeewier als de SeaMeat-burger en anderzijds op het gebruik van biostimulanten op basis van zeewier.

'Op beide vlakken werken we samen met Colruyt Group en andere voedingsmiddelenconcerns. Onze missie is om het chemicaliëngebruik in de landbouw op termijn te reduceren, de nutritionele waarde en weerbaarheid van de gewassen te verhogen en meer water en koolstof vast te houden in een gezondere bodem', stelt ze. Er lopen ook in Nederland, Engeland, Denemarken en Italië proeven met de biostimulant.


Brouwgerst

Royal Swinkels Family Brewers uit het Brabantse Lieshout doet al enkele jaren proeven met TopHealth Plants voor haar brouwgerst. Naast The Seaweed Company werkt de brouwerij van onder meer Bavaria voor de pilot samen met mouterij Holland Malt en akkerbouwers in de omgeving van het dorp. Doel is een rijkere bodem die meer koolstof opneemt en water vasthoudt en een hogere resistentie van de gerst tegen plantenziektes.

'Bij ons familiebedrijf investeren we in duurzame initiatieven, omdat we niet in jaren denken, maar in generaties', licht hoofd communicatie Annabelle van Esch van de brouwerij toe. 'De biostimulant past bij onze circulariteitsambities, omdat we verwachten onze CO2-voetafdruk ermee te kunnen verkleinen.'

Jonker verduidelijkt dat het toepassen van TopHealth Plants hand in hand gaat met regeneratieve landbouwtechnieken, zoals frequentere gewasrotatie, niet-kerende grondbewerking en het inzaaien van groenbemesters. Ze meldt dat er inmiddels ook proeven met de biostimulant lopen in de Nederlandse suikerbieten- en aardappelteelt. Jonker heeft ervaren dat het niet altijd meevalt om boeren te overtuigen van de positieve effecten van deze werkwijze, al zijn er uitzonderingen.


Hogere maisopbrengst

Eén daarvan is melkveehouder Ronald van der Horst uit het Overijsselse Witharen. 'Ik ben vorig jaar begonnen met TopHealth Plants in de mais en had een 10 procent hogere opbrengst. Dat kwam naar mijn idee door een beter ontwikkelde kolf. Ook was het zetmeelgehalte hoger dan gemiddeld hier in de buurt en nam het organische stofgehalte en dus de vastgelegde CO2 in de bodem toe. Met twee vochtsensoren in de behandelde mais heb ik gezien dat de bodem meer vocht vasthield.'

Volgens de melkveehouder kan een rijkere bodem bijdragen aan het gebruik van minder kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Hij geeft wel aan dat één jaar in de landbouw niet zoveel zegt en dat er meerdere jaren nodig zijn om de positieve effecten van de biostimulant aan te tonen.

Omdat Van der Horst zijn melk levert aan Friesland Campina is de ambitie van Jonker om na het huidige teeltseizoen meer boeren van de zuivelcoöperatie te enthousiasmeren voor het gebruik van TopHealth Plants. Het hoofd bedrijfsontwikkeling bij The Seaweed Company ziet samenwerking met grote partijen als Colruyt Group en Swinkels Family Brewers als de sleutel tot een grotere bekendheid voor de producten.

Het zeewierbedrijf praat met meerdere grote voedingsmiddelenconcerns en retailers. Om schaalbare impact te kunnen maken met de biostimulant is het in de ogen van Jonker belangrijk dat alle schakels in de waardeketen gaan samenwerken. 'Uiteindelijk heeft iedereen belang bij een gezondere bodem met een minimale afhankelijkheid van chemicaliën.'


Knotswier groeit vooral op rotsbodems in koude wateren

Het zeewier in biostimulant TopHealth Plants is het bruinwier Ascophyllum nodosum of knotswier. Het olijfgroene tot goudbruine gewas komt voor in de Oosterschelde, het Grevelingenmeer en de Waddeneilanden-havens. Knotswier groeit vooral in koude. Het gedijt daarom in Europa in het bijzonder op rotsachtige bodems in de wateren rond Noorwegen, Groenland, IJsland en Ierland. Het oogsten gebeurt van wilde planten, omdat het gewas niet te cultiveren is. Voor The Seaweed Company is een belangrijk aandachtspunt dat het oogsten duurzaam gebeurt. De toepassing van knotswier om gewassen weerbaarder te maken tegen droogte, hitte en andere vormen van stress en hun groei en opbrengst te verbeteren, is uitvoerig aangetoond in wetenschappelijke literatuur. Ascophyllum nodosum is dankzij de vele mineralen en sporenelementen ook populair als basis voor voedingssupplementen en in diervoeding.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  20° / 11°
  25 %
 • Zondag
  23° / 11°
  10 %
 • Maandag
  23° / 11°
  10 %
Meer weer