Landelijk watertekort voorbij, regionaal wel nog hinder

Er is landelijk gezien geen sprake meer van een grotere vraag dan aanbod van zoetwater. Daarmee is het landelijke watertekort voorbij, meldt het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat (I&W).

Landelijk+watertekort+voorbij%2C+regionaal+wel+nog+hinder
© sjef prins 0653778878

Om die reden wordt nu overgegaan van het niveau 'feitelijk watertekort' (niveau 2) naar 'dreigend watertekort' (niveau 1). Door de regen van de afgelopen weken is het neerslagtekort afgenomen tot een niveau onder de 5 procent droogste jaren. Het KNMI verwacht dat het tekort de komende weken verder afneemt. Het Managementteam Watertekorten (MTW) komt door het afschalen naar niveau 1 niet meer bij elkaar, schrijft minister Mark Harbers (I&W) aan de Tweede Kamer.


De afgelopen maanden werden veel maatregelen genomen om de wateraanvoer te verbeteren, meer water vast te houden en om schade te voorkomen. Enkele maatregelen zijn al afgebouwd en deze week worden weer nieuwe maatregelen opgeheven. Daarbij gaat het onder meer om het afbouwen van schutbeperkingen voor de scheepvaart en om het ontmantelen van tijdelijke pompinstallaties die nodig waren om extra water aan te voeren.

Niet overal voorbij

Op een aantal plaatsen is nog steeds sprake van lage rivierafvoeren, lage grondwaterstanden en problemen met de waterkwaliteit en verzilting. Dat betekent dat de hinder voor de scheepvaart nog niet voorbij is, want enkele schutbeperkingen blijven regionaal van kracht. Bijvoorbeeld in het zuiden op de Maas en bij de sluizen in IJmuiden.

Hoewel de watervraag van de landbouw daalt, doordat het groeiseizoen ten einde komt, ervaart ook deze sector regionaal nog hinder. Bijvoorbeeld door regionale sproeiverboden in het Zuiden en Oosten. Voor herstel van de natuur is volgens I&W een langere periode van neerslag nodig. De lage grondwaterstanden worden slechts langzaam aangevuld, dus zijn de problemen met de uitgedroogde natuur nog niet voorbij. Zeker niet in de hogere delen van ons land.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  15° / 4°
  50 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
 • Zaterdag
  16° / 10°
  80 %
Meer weer