Overijssel laat mysterieuze koeiensterfte bij Kampen onderzoeken

Provincie Overijssel laat onderzoek doen naar de mysterieuze sterfte van 23 koeien van een veehouder in Noordeinde, nabij Kampen. De dood van de dieren heeft mogelijk te maken met vervuilde grond in de buurt.

Overijssel+laat+mysterieuze+koeiensterfte+bij+Kampen+onderzoeken
© Frans Kanters

Tijdens de Provinciale Statenvergadering van dinsdag werd een motie van JA21, SP, Forum voor Democratie en BBB met een ruime meerderheid (36 voor, 10 tegen) aangenomen om een dergelijk onderzoek in te stellen.

Eerder deze maand verscheen in de regionale krant De Stentor een artikel waarin melding werd gemaakt van de dood van 23 van de 60 koeien die de boer in kwestie heeft. 'Zoiets kan natuurlijk gebeuren. Maar het probleem was dat niet meteen te ontdekken was waaraan die koeien zijn overleden. De boer is ervan overtuigd dat dit te maken heeft met de nieuw aangelegde dijk langs Het Reevediep', aldus JA21-Statenlid Fred Kerkhof.

Voor de aanleg van de dijk is mogelijk gebruikgemaakt van verontreinigde grond, die ondanks thermische reiniging toch nog giftige stoffen zou bevatten. De boer vermoedt dat deze stoffen via het water bij zijn bedrijf terechtkwamen, waarna de koeien ermee in aanraking zijn gekomen.


Crisisteam

Gedeputeerde Tijs de Bree (PvdA) erkent de zorg van de boer en de fracties in de Provinciale Staten. Hij geeft aan dat er vorig jaar al een crisisteam is opgericht met daarin onder meer de provincies Overijssel en Gelderland. De situatie is gecompliceerd omdat het bedrijf van de boer net in Gelderland ligt, terwijl de mogelijke vervuiling uit Overijssel afkomstig is.

'We onderschrijven de noodzaak om te achterhalen wat hier aan de hand is. Dat willen we graag op een goede manier doen met kwalitatief hoogwaardig onderzoek', zegt De Bree. Waterschap Drents Overijsselse Delta start volgens hem een onderzoek. 'Op basis van de informatie die we nu hebben, kan ik zeggen dat voor de dijk waar het over gaat geen gebruik is gemaakt van thermisch gereinigde grond.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer