Campagne #Emissiereductiesprint krijgt extra online impuls

Drie partijen starten woensdag de online mediacampagne #Emissiereductiesprint. Hierbij worden korte, praktische tips via sociale media en vakmedia gedeeld om emissie tegen te gaan. Met dezelfde campagnenaam verspreiden BO Akkerbouw, DAW en LTO Nederland al langer goede praktijkvoorbeelden. Dat krijgt nu een extra impuls.

Campagne+%23Emissiereductiesprint+krijgt+extra+online+impuls
© Vidiphoto

De daling van het aantal normoverschrijdingen van gewasbeschermingsmiddelen stagneert sinds 2018-2019, zo bleek dit voorjaar tijdens het webinar 'Middelenpakket uit de sloot'. Recent onderzoek in opdracht van Brancheorganisatie (BO) Akkerbouw toont aan dat akkerbouwers vooral maatregelen nemen tegen drift. Slechts 5 procent van de akkerbouwers neemt maatregelen om afspoeling, uitspoeling en erfemissie te voorkomen. Dat betekent dus werk aan de winkel.

BO Akkerbouw, Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW) en LTO Nederland brengen kennis, tips en inspiratie via een online mediacampagne actief naar de doelgroepen, met als doel: minder emissie. 'Akkerbouwers telen duurzaam en hebben belang bij een schone sloot en een gezond milieu voor het beschikbaar houden van een effectief middelenpakket en het halen van waterkwaliteitsdoelen', zegt directeur André Hoogendijk van BO Akkerbouw.


Iedere druppel is er een te veel

Volgens kennismatcher akkerbouw Hedwig Boerrigter van DAW is het een verantwoordelijkheid van alle boeren en tuinders om letterlijk het middelenpakket uit de sloot te houden. 'Iedere druppel die per ongeluk in de sloot komt is er een te veel.' Tijdens het webinar werd duidelijk dat de stoffen met de meeste normoverschrijdingen belangrijke middelen zijn voor akkerbouwers in het toch al flink gekrompen pakket.


Voorzitter Tineke de Vries van LTO-vakgroep Akkerbouw en Vollegrondsgroente benadrukt het belang van het voorkomen van normoverschrijdingen: 'We willen worden afgerekend op doelen, in plaats van het moeten voldoen aan middelenvoorschriften', stelt ze. 'Normoverschrijdingen voorkomen staat met stip op 1.'

De campagne #Emissiereductiesprint maakt deel uit van het Actieplan Plantgezondheid, het 'pakket van maatregelen emissiereductie gewasbescherming open teelten' en het DAW Kennisprogramma. De online campagne is mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van het LTO Noord Innovatiefonds.



Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer