Kalveren bijna klaar voor nieuw weideseizoen

De kalveren van Arnold Onnes in het Groningse Adorp gaan over zes weken de wei in, dus hij laat ze alvast vaccineren tegen longworm. De tweede vaccinatie volgt vier weken later.

Kalveren+bijna+klaar+voor+nieuw+weideseizoen
© Anjo de Haan

Het jongvee van Onnes gaat in april het natuurgebied in. Aangezien daar voorgaande jaren ook vee liep, is de besmettingsdruk best hoog. 'Als je dan hoesterij krijgt, moet je de dieren behandelen met een chemisch pour-on-middel. Dat doen we liever niet.'

De melkveehouder heeft een biologische bedrijfsvoering en kiest voor vaccineren. 'Daarmee activeer je de natuurlijke weerstand van het dier.'

Bovendien is een pour-on volgens Onnes schadelijk voor het bodemleven. Uit onderzoeken blijkt dat de mest van behandelde dieren minder goed verteert op het land omdat er minder mestkevers, wormpjes en andere beestjes op afkomen.

We hebben geen gedoe meer met tussentijdse behandelingen

Arnold Onnes, melkveehouder in Adorp

Dierenarts Marieke Kooman van Van Stad tot Wad Dierenartsen in Loppersum vaccineert het jongvee van Onnes. Twee keer vaccineren kost zo'n 35 tot 40 euro per dier. Twee weken na de laatste enting dienen ze op een besmet perceel te worden geweid, stelt ze. 'Op die manier kunnen ze een lichte infectie opdoen. Daarna zijn ze de rest van het weideseizoen goed beschermd.'

Helaas komt de Groningse dierenarts regelmatig op melkveebedrijven waar koeien en jongvee met klinische longworminfectie kampen. 'Je merkt dat als eerste aan het gekuch dat je hoort bij ophalen van dieren. Soms blijven ze even staan en hoesten dan met een gestrekte hals', legt Kooman uit.


Verscherpt ademen

'Daarnaast laten ze een versnelde ademhaling zien en vermagering. Melkvee kan ook in melkgift dalen', vervolgt Kooman. Op de longen is her en der verscherpt ademen te horen. Dit betekent dat er meer longgeluiden zijn dan bij een gezonde koe.

Wil een veehouder niet vaccineren, dan dient hij de dieren vaker om te weiden. Kooman: 'Geef ze dan elke twee tot drie weken een schone weide. Bij melkkoeien is dat natuurlijk lastiger, probeer dan het perceel tussentijds te maaien om de besmettingsgraad te verlagen.'

Verder adviseert Kooman om regelmatig te checken of dieren hoesten. Is dat het geval? Dan moeten ze worden ontwormd. Het is goed om de diagnose aan de hand van deze klinische verschijnselen te bevestigen met mest of bloedonderzoek.


Mineralenbolus

Binnenkort kunnen Onnes dieren het natuurgebied in. Ze krijgen een jongveemineralenbolus, zodat ze op de schrale natuurgrond geen tekort aan spoorelementen oplopen.

Het geeft de veehouder een rustig gevoel dat zijn dieren gevaccineerd zijn. 'De rest van het jaar ben ik klaar, we hebben geen gedoe meer met tussentijdse behandelingen en hoeven geen vangkooi op te zetten', lacht hij. 'Ze zullen nog wel een keer kuchen, maar de infectie is niet heftig. Die komen ze weer te boven.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 7°
  95 %
 • Zondag
  8° / 5°
  30 %
 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
Meer weer