Weerbestendiger telen met maisplanten op ruggen

Loonwerker Maurice Zandvliet uit het Friese Tjalleberd heeft goede ervaringen, nadat hij enkele jaren experimenteerde met mais op ruggen met een ruggenteeltwoeler. 'Door mais op ruggen te telen, teel je weerbestendiger. Water kan makkelijker weg en bij droogte is er meer capillaire werking, omdat er geen storende laag is. Wortels ontwikkelen beter.'

Weerbestendiger+telen+met+maisplanten+op+ruggen
© Johan Wissink

De ruggenteeltwoeler waar de loonwerker mee werkte, trekt de grond maximaal 45 centimeter los, maar keert de grond niet. Daardoor blijven de organische stof en de mest bovenin zitten, is het verhaal van bouwer Evers Agro.

Omdat de machine zwaar is en niet goed genoeg is aangepast en gestroomlijnd, werkt Zandvliet er niet meer mee in de maisteelt. 'De meest perfecte manier is om het zaaien in dezelfde werkgang mee te nemen, maar de machine is nog niet op die manier aangepast', zegt hij.

De voordelen ziet de loonwerker er zeker van in. 'Je woelt lucht in de grond en dat zorgt voor een betere pH. Je creëert een mooi luchtig zaaibed. Het grotere oppervlak zorgt tegelijk voor meer instraling van de zon, waardoor het sneller opwarmt', legt hij uit.

Een rug warmt sneller op en fosfaat komt sneller vrij bij hogere temperaturen en dat uit zich in meer wortelontwikkeling

Ron Cox, teeltspecialist bij Agrotechnics

'Eerder uitgereden meststoffen komen in de rug terecht, wat als voordeel heeft dat ze op het juiste moment beschikbaar zijn voor de wortels van de plant. Omdat je onder de rug woelt, loopt het water makkelijker weg en verzuipt de mais niet', legt Zandvliet uit.


Meer draagkracht

Doordat je de grond tussen de ruggen nauwelijks bewerkt, is er meer draagkracht, stelt de loonwerker. 'Dit vergemakkelijkt het oogsten. Omdat we in ons land steeds meer met extremen te maken hebben, is dit een groot voordeel.' Zijn conclusie is dat maisteelt op ruggen veel voordelen biedt. 'Ik zie na meerdere proeven betere mais en een groener en vitaler gewas.'

Ook teeltspecialist Ron Cox van Agrotechnics heeft goede ervaringen met maisteelt op ruggen met een machine bestaande uit een diepwoeler met daarachter een zaaimachine.

Het zaaien op ruggen past zowel op zand als op kleigrond. 'Mais heeft veel behoefte aan temperatuur. Een rug warmt sneller op en fosfaat komt sneller vrij en dat uit zich in meer wortelontwikkeling. Meer en betere wortelontwikkeling uit zich in een betere opname van mineralen.'


Weerbaarheid tegen droogte

Verschillende proeven de afgelopen jaren toonden vooral meer weerbaarheid tegen droogte en een betere kwaliteit van de silage na de maisteelt op ruggen.

Vooral de betere lucht- en waterhuishouding in de bodem is een voordeel. Mais kan slecht tegen bodemverdichting, want dan stagneert de wortelontwikkeling. Door de ruggenteelt blijft de organische stof boven in de bouwvoor en blijft de capillaire werking van de bodem beter in stand. Een nadeel van maisteelt op ruggen kan Cox niet noemen.

'Bij veel regen blijft het water tussen de ruggen staan en staat de maisplant droog. Als het droog is, zoals afgelopen seizoen, is er het voordeel van de goede beworteling en de losse grond in de rug. De maisplant heeft hierdoor een betere beschikking over het vocht.'


Meeropbrengst droge stof

Verschillende proeven de afgelopen jaren toonden een meeropbrengst in droge stof aan na de maisteelt op ruggen. De methode wordt veel toegepast in Noord-Amerika. De boeren daar hebben op hun land permanente ruggen liggen, waar ze vlak voor de zaai van de mais het topje afhalen. Na de zaai aarden ze de ruggen opnieuw aan, maar ploegen en zaaibedbereiding in het volle veld zijn niet meer nodig. Ook In het noorden van Duitsland wordt deze techniek al een tijd toegepast. Daar wordt vaak in één werkgang de rug opgebouwd en direct de mais gezaaid.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer