Transitiefonds met kleine meerderheid door Tweede Kamer

De Tweede Kamer heeft met een kleine meerderheid ingestemd met de wet die de instelling van het transitiefonds voor de landbouw mogelijk maakt. Maar om de wet door de Eerste Kamer te krijgen is nog heel wat nodig.

Transitiefonds+met+kleine+meerderheid+door+Tweede+Kamer
© Dirk Hol

Het wetsvoorstel kreeg behalve van coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie alleen de goedkeuring van de eenpersoonsfracties Den Haan en Gundogan. In stemverklaringen betoonden diverse andere fracties zich uiterst kritisch op het transitiefonds, waarin miljarden beschikbaar komen voor de landbouwtransitie. 'Deze wet keert een blanco cheque uit zonder dat we weten of het geld doelmatig wordt uitgegeven', zei BBB-Kamerlid Caroline van der Plas.

'We hebben onvoldoende vertrouwen in de manier waarop het kabinet met dit fonds aan de slag wil gaan', aldus Roelof Bisschop namens de SGP. Volgens Wybren van Haga (Groep Van Haga) wordt er met het fonds '25 miljard euro in de sloot gegooid'. Ook vanaf de linkerzijde van het politieke spectrum klinkt kritiek. 'De keuze om met de natuur te boeren in plaats van tegen, is nog niet gemaakt. Het moet echt duidelijker worden waar we het geld aan uitgeven', stelde Ernst Boutkan van Volt.


Route onzeker

Dat er in de Tweede Kamer ondanks alle kritiek voldoende steun zou zijn voor de wet die de instelling van het transitiefonds mogelijk maakt, was eerder al wel duidelijk. Maar het is de vraag via welke route de wet ook door de Eerste Kamer kan worden geloodst.

Over rechts, met steun van de BBB-fractie, of over links met steun van GroenLinks en PvdA, leken de meest voor de hand liggende opties. Nu die partijen in de Tweede Kamer allemaal tegen de wet hebben gestemd, is het onduidelijk hoe stikstofminister Christianne van der Wal dit voor elkaar gaat krijgen.

De stemming over het transitiefonds werd al met een week uitgesteld. Hierdoor kocht Van der Wal meer tijd om te zoeken naar voldoende steun. 'Ik ga echt nog wel mijn kopjes koffie drinken om te kijken waar ik nog wat kan doen. Uiteindelijk wil ik gewoon die meerderheid', zei ze afgelopen week.


Of al het beschikbare geld daadwerkelijk via het transitiefonds wordt uitgegeven, is overigens nog maar de vraag. Zolang de doelen op het gebied van stikstofreductie maar worden behaald, maakt het Van der Wal niet uit via welke weg het daarvoor beschikbare geld wordt besteed, liet ze eerder weten. 'Het gaat mij erom dat we met dat geld de doelen halen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    22° / 10°
    5 %
  • Woensdag
    25° / 13°
    60 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    50 %
Meer weer