Van der Wal wil op voorhand geen miljarden reserveren voor blijvers

De Tweede Kamer debatteert woensdag met minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) over de Tijdelijke wet Transitiefonds Landelijk Gebied en Natuur. Het is het vervolg op het debat dat woensdag 19 april begon.

Van+der+Wal+wil+op+voorhand+geen+miljarden+reserveren+voor+blijvers
© Dirk Hol

Vandaag gaat de minister in op de voorstellen van de Tweede Kamer voor aanpassingen aan de inzet en doelen van het transitiefonds. In totaal zijn er zestien amendementen ingediend. Het voorstel van BBB om uit het transitiefonds 10 miljard euro te reserveren voor boeren die willen doorgaan met hun bedrijf, krijgt geen goedkeuring van minister Van der Wal. Dat blijkt uit de schriftelijke beoordeling van de bewindsvrouw op de ingediende amendementen die zij voor het debat naar de Kamer heeft gestuurd.


De BBB wil met de miljarden in haar voorstel – het totale fonds is 24,3 miljard euro groot – boeren ondersteunen in de verduurzaming van hun bedrijf. Uit de 10 miljard euro zouden steunpakketten voor innovatie, managementmaatregelen en het versterken van ondernemerschap moeten worden opgetuigd. De partij van Caroline van der Plas is van mening dat er bij het transitiefonds te veel nadruk ligt op het opkopen van boerenbedrijven.


Oormerken ongewenst

De minister vindt het aan de gebiedsprogramma’s van de provincies en het Landbouwakkoord om te bezien welke maatregelen nodig zijn voor de stikstofaanpak. ‘Het is ongewenst om daarop vooruit te lopen en nu al middelen te oormerken en daarmee de keuzeruimte van de provincies op voorhand in te perken’, aldus Van der Wal.

Ook andere amendementen die door de oppositie zijn ingediend krijgen geen steun van Van der Wal. Zo vindt zij een minister als fondsbeheerder voldoende. Ook een voorstel van de PvdD om eisen op het gebied van dierenwelzijn en geurhinder aan het fonds te koppelen is door haar ontraden.

Het debat start volgens planning om 10.15 uur en de Kamer heeft er de hele dag voor gereseveerd. Het debat is hieronder live te volgen.


Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    22° / 10°
    5 %
  • Woensdag
    25° / 13°
    60 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    50 %
Meer weer