Voorstel stikstofstop BBB in Drenthe ingetrokken

De BBB beleefde woensdag een hobbelige start tijdens het eerste debat in de Drentse Provinciale Staten. Een motie waarmee de BBB de stikstofplannen on hold wilde zetten tot er een nieuw provinciebestuur zit, werd ingetrokken na een spervuur aan kritische vragen van onder meer ChristenUnie, Volt, D66 en SP. Ook een motie om de stikstofplannen juist te versnellen van Volt, D66, SP en GroenLinks werd ingetrokken.

Voorstel+stikstofstop+BBB+in+Drenthe+ingetrokken
© Marcel Berendsen

De partijen trokken, in overleg met elkaar, beide moties in na een uitleg van demissionair CDA-gedeputeerde Henk Jumelet over het Provinciaal Programma Landelijk Gebied (PPLG) waarmee de provincies de stikstofdoelen moeten realiseren. De BBB in Drenthe wilde de motie indienen om te voorkomen dat het demissionaire provinciebestuur besluiten neemt op voor de nieuwe partij belangrijke dossiers zoals stikstof en natuurontwikkeling ten koste van landbouwgrond.

De provincies moeten op 1 juli een eerste versie van dit programma indienen bij stikstofminister Christianne van der Wal. Volgens Jumelet wordt er dan een 'eerste versie' verwacht en kunnen het nieuwe provinciebestuur en de nieuwe Provinciale Staten op nog allerlei manieren invloed uitoefenen op de concrete uitwerking.


Verbindend leiderschap

Afgesproken is dat de Statenleden eind juni nog hun mening kunnen geven over deze eerste versie van het PPLG. Het ging anders dan de Drentse BBB-leider Gert-Jan Schuinder het zich had voorgesteld. 'Als ik competitief zou zijn, zou ik balen dat de motie het niet heeft gehaald. Maar in overleg met D66 hebben we besloten onze moties in te trekken, omdat we een gezamenlijk belang hebben, namelijk dat we allemaal eind juni ons zegje nog kunnen doen. Dat vind ik een voorbeeld van verbindend leiderschap.'


'Er wordt in elk geval naar samenwerking gezocht', stelde Jumelet vast, nadat de politieke opponenten gezamenlijk tot de conclusie waren gekomen om hun moties in te trekken.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer