Brazilië roept noodtoestand uit om vogelgriepbesmetting te voorkomen

Brazilië heeft voor 180 dagen een noodtoestand uitgeroepen in een poging de verspreiding van vogelgriep vanuit wilde vogels naar pluimveebedrijven te voorkomen. Op 15 mei werd in dit land voor het eerst een uitbraak van de zeer besmettelijke H5N1-variant vastgesteld bij drie wilde vogels.

Brazili%C3%AB+roept+noodtoestand+uit+om+vogelgriepbesmetting+te+voorkomen
© Twan Wiermans

Het ministerie van Landbouw heeft een crisiscentrum opgezet om de landelijke aanpak te coördineren.

Het Zuid-Amerikaanse land is wereldwijd de grootste exporteur van kippenvlees. Een uitbraak van vogelgriep op een bedrijf betekent doorgaans dat al het pluimvee daar moet worden geruimd. De H5N1-variant hield de afgelopen jaren al huis in andere landen, waaronder Nederland.

De Braziliaanse autoriteiten hebben tot dusver een handjevol besmette vogels aangetroffen in Rio de Janeiro en Espírito Santo. Het ministerie van Volksgezondheid meldt dat in die laatste deelstaat ook 33 mensen zijn getest die verdachte symptomen vertoonden. Zij waren volgens de testuitslagen niet besmet met H5N1.

Vaccineren overwegen

Vogelgriep heeft wereldwijd geleid tot de dood van honderden miljoenen vogels, maar ook andere diersoorten zijn kwetsbaar. Zo raakten katten, vossen en andere zoogdieren besmet met H5N1. Topvrouw Monique Éloit van de Wereldorganisatie voor diergezondheid riep landen onlangs op het vaccineren van vogels te overwegen. Zo moet de kans op een nieuwe pandemie worden verkleind.

Éloit zei tegen persbureau Reuters dat vogelvaccinaties een aanvulling kunnen zijn op het ruimen van besmette dieren. Veel landen lijken daar nog niet erg enthousiast over. Uit een peiling van de internationale organisatie kwam naar voren dat een kwart van de lidstaten openstaat voor het importeren van vleesproducten van gevaccineerd pluimvee.

Besmette trekvogels

Vogelgriep wordt met name verspreid door besmette trekvogels. Éloit pleitte daarom voor het vaccineren van pluimvee dat buiten wordt gehouden, zoals eenden. Ze vindt het minder zinvol om vleeskippen te vaccineren die alleen binnen zitten.

In Europa vindt momenteel in diverse landen, waaronder Nederland en Frankrijk, onderzoek plaats naar vogelgriepvaccinatie. Daarbij is het van belang dat het pluimvee, ondanks vaccinatie, niet ook een infectie met het hoogpathogene veldvirus oploopt. Dat zou zich ongezien kunnen verspreiden. Bij goede resultaten overweegt Frankrijk dit jaar de buitenlopende eenden te vaccineren.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  21° / 7°
  0 %
 • Dinsdag
  22° / 8°
  0 %
 • Woensdag
  21° / 8°
  0 %
Meer weer