ABN Amro: akkerbouw lijkt bestand tegen stijgende kosten

Dankzij relatief gunstige productprijzen lijkt het erop dat Nederlandse akkerbouwers dit jaar ondanks de sterk stijgende kosten een redelijk rendement halen. Dat concludeert ABN Amro in een analyse over de akkerbouwsector.

ABN+Amro%3A+akkerbouw+lijkt+bestand+tegen+stijgende+kosten
© Niels van der Boom

De fors hogere kosten voor akkerbouwer zijn volgens ABN Amro onder meer het gevolg van het vele beregenen van afgelopen jaar. Verder zijn met name kunstmest, gewasbeschermingsmiddelen en het bewaren een stuk duurder geworden, maar ook de kosten voor energie en arbeid zijn enorm toegenomen. Hier tegenover staat dat de akkerbouwers die voldoende konden beregenen bovengemiddelde gewasopbrengsten realiseerden.

De redelijke prijszetting voor veel akkerbouwproducten is een gevolg van de krimp van het beschikbare areaal en de opbrengsten per hectare die nauwelijks nog toenemen, schrijft ABN Amro. De bank benoemt in de analyse de grote invloed van het klimaat. Extreme droogte of neerslag hebben grote gevolgen voor de sector. Daarom zoeken akkerbouwers actief naar oplossingen voor een betere waterhuishouding, meldt ABN Amro.


Toename regeldruk

Voor de komende periode gaat ABN Amro ervan uit dat de kosten voor akkerbouwers hoog blijven. Verder zal de regeldruk alleen maar toenemen. Het verruimen van het bouwplan, een verminderde hectarepremie en verlies van bouwland vanwege bredere bufferstroken zal gevolgen hebben voor de productiecapaciteit en ook voor het inkomen van akkerbouwers, waarschuwt ABN Amro. Voor 2023 gaat de bank vooralsnog uit van productievolumes die vergelijkbaar zijn met het afgelopen teeltseizoen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer