Ede wacht niet op landelijke overheid en geeft weer vergunningen af

Agrarisch ondernemers in de gemeente Ede die hun bedrijf willen uitbreiden of aanpassen, kunnen daar onder voorwaarden weer een vergunning voor krijgen. De gemeente komt met eigen, tijdelijke regels in afwachting van landelijke regelgeving.

Ede+wacht+niet+op+landelijke+overheid+en+geeft+weer+vergunningen+af
© Martijn van Rossum

Voorwaarde om een vergunning te krijgen is wel dat de stikstofuitstoot van een bedrijf fors vermindert. Momenteel staan verzoeken voor uitbreiding of aanpassing nog op pauze, in afwachting van landelijke regels die waarschijnlijk pas in 2024 komen.

In Ede liggen zo'n twintig aanvragen voor een bestemmingsplanwijziging die nog wachten op een beoordeling. In de winter zijn deze beoordelingen juist stopgezet, om te voorkomen dat uitbreidingen plaatsvinden die later onder druk van landelijke regelgeving weer moeten worden aangepast.

'We willen voorkomen dat we plannen goedkeuren waarin geen rekening is gehouden met de toekomst. We zouden dan boeren en hun gezinnen feitelijk niets meer bieden dan jarenlange juridische onzekerheid', zegt verantwoordelijk wethouder Jan Pieter van der Schans (CDA) over de pauzeknop die destijds is ingedrukt. Nu denkt Ede een oplossing te hebben gevonden. In het nieuwe tijdelijke beleid wordt rekening gehouden met de actuele uitspraken van de rechter en het verwachte beleid van het Rijk en provincie Gelderland.


40 procent reductie

In de nieuwe tijdelijke regeling verleent de gemeente medewerking aan uitbreidingsplannen van ondernemers met intensieve veehouderijen als zij de uitstoot van stikstof met ministens 40 procent kunnen reduceren. Voor melkveehouders geldt een eis van minstens 30 procent reductie.

De plannen moeten ook voldoen aan de gangbare regels op het gebied van milieutechniek en inpassing in het landschap. Bedrijven die binnen 500 meter van Natura 2000-gebieden liggen zijn uitgezonderd. Aan bedrijfsplannen van ondernemers die in aanmerking komen voor de piekbelastersregeling wordt vooralsnog geen medewerking verleend.

De criteria voor deze regeling worden naar verwachting in juni bekend. Als deze ondernemers willen uitbreiden, wordt eerst uitgebreid onderzocht wat het perspectief van het bedrijf is en wordt bekeken of innoveren, extensiveren, verplaatsen of stoppen een optie is.


Uit de impasse

Van der Schans: 'We willen agrarisch ondernemers perspectief bieden. Door de stikstofcrisis zitten we nu al jaren in een impasse. Boeren weten niet aan welke regels ze zich in de toekomst moeten houden. Wij willen nu duidelijk aangeven wat wel en niet kan zodat onze agrarisch ondernemers vanuit hun eigen vakmanschap en autonomie weer aan hun toekomst kunnen werken.'

Het college van burgemeester en wethouders vraagt de komende weken diverse belanghebbenden om advies over het voorstel. De regels worden in juni besproken met de gemeenteraad.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  17° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  24° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 9°
  10 %
Meer weer