'Wat doe jij om duurzame ontwikkelingsdoelen te behalen?'

Zijn jullie al op de hoogte van de zeventien duurzame ontwikkelingsdoelen? Dit zijn de doelen die in 2015 in de Verenigde Naties zijn aangenomen als onderdeel van de 'Agenda 2030 voor duurzame ontwikkeling'. Deze doelstellingen vormen een wereldwijde oproep tot actie om de planeet te beschermen, armoede te beëindigen en ervoor te zorgen dat alle mensen vrede en welvaart ervaren.

%27Wat+doe+jij+om+duurzame+ontwikkelingsdoelen+te+behalen%3F%27
© Dirk Hol

In de eerste tien ontwikkelingsdoelen wordt gestreefd naar: geen armoede, geen honger, goede gezondheid en welzijn, kwaliteitsonderwijs, gendergelijkheid, schoon water en sanitair, betaalbare en duurzame energie, waardig werk en economische groei, industrie en innovatie en infrastructuur.

De laatste zeven doelstellingen van de Verenigde Naties richten zich op: ongelijkheid verminderen, duurzame steden en gemeenschappen, verantwoorde consumptie en productie, klimaatactie, leven in het water, leven op het land, vrede, justitie en sterke publieke diensten en partnerschap om de hiervoor genoemde doelstellingen te bereiken.

Uiteindelijk is het de bedoeling dat ieder mens en bedrijf aan de slag gaat met de doelen van de Verenigde Naties, waardoor we de wereld gezamenlijk een beetje schoner, duurzamer en eerlijker maken. in de afgelopen periode werd ik ook via de telersvereniging in dit verhaal meegenomen. En als je kijkt naar deze doelstellingen staan er eigenlijk ook helemaal geen gekke voornemens bij. In principe zijn het zaken die iedereen wil bereiken. Waarom is het dan zo moeilijk om deze zeventien doelen te bereiken?

De prijs voor een komkommer in de supermarkt kwam uit op 0,83 euro, terwijl wij 0,08 euro krijgen

Inge Bergsma-De Vries, komkommerteler in Erica

Ik denk namelijk niet dat we de gestelde doelstellingen voor 2030 gaan behalen. Ik denk dat we alleen maar meer oorlog krijgen. De kloof tussen rijk en arm is enorm en de zorg staat ontzettend onder druk. En wat mij natuurlijk het meeste aan het hart gaat is de tweede doelstelling: geen honger. Als producent van voedsel wil je daar wat aan doen.

Maar vorige week las ik dat de prijzen in de supermarkt opnieuw zijn gestegen. Inflatie noemen ze dat. Of het doorberekenen van de kosten. De prijs voor een komkommer in het supermarktschap kwam gemiddeld uit op 0,83 euro, terwijl wij 0,08 euro krijgen.

De grote vraag is echter: wat doe je zelf? Hoe ga jij werken aan deze doelstellingen? Daar begint het allemaal mee. Op de school van onze kinderen krijgt ieder kind één keer per week een stukje komkommer. Zo helpen we toch een klein beetje mee aan het bestrijden van honger en het stimuleren van een goede gezondheid.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  17° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  24° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 9°
  10 %
Meer weer