Hoge inflatie schaadt aardbeienconsumptie niet

De inflatie over het afgelopen jaar is uitgekomen op 10 procent. Dat is een van de hoogste inflatiecijfers in de geschiedenis van de Nederlandse economie. Consumenten hadden hierdoor fors minder te besteden. Toch lieten zij groenten en fruit, en dan specifiek aardbeien, niet in het schap liggen.

Hoge+inflatie+schaadt+aardbeienconsumptie+niet
© Marcel Berendsen

Nederlandse tuinders plukten in 2021 ongeveer 86 miljoen kilo aardbeien. Meer dan driekwart daarvan (66 miljoen kilo) werd onder glas geteeld. De aardbeienproductie is sinds 2015 explosief gestegen, geeft marktexpert Wilco van den Berg van GroentenFruit Huis aan tijdens de Landelijke Aardbeiendag op woensdag 11 januari. 'Zes jaar geleden kwam de productie net onder de 60 miljoen kilo uit. Vooral opvallend is dat het percentage 'onder glas' versus 'vollegrond' toentertijd bijna gelijk was.'

Hoewel de productie in Nederland de afgelopen jaren enorm is gestegen, geldt dit niet voor de export. 'Daaruit kunnen we concluderen dat de stijgende productie vrijwel volledig geconsumeerd is door Nederlanders', aldus Van den Berg. In de periode van 2018 tot en met 2021 groeide de Nederlandse aardbeienconsumptie ongeveer 33 procent naar 45 miljoen kilo. 'Uit recent onderzoek blijkt dat zo'n 77 procent van de huishoudens in Nederland weleens of regelmatig aardbeien koopt', licht hij toe.


Stijgende inflatie

Met dat in het achterhoofd zorgde de alsmaar stijgende inflatie voor onzekerheden in de sector. 'Hoewel de prijsstijging in groenten en fruit met 5 procent onder het Nederlands gemiddelde lag van 10 procent, was ook in onze sector de vraag of de consumentenaankopen overeind zouden blijven. Doordat consumenten minder te besteden hadden, werden ze gedwongen prioriteiten te stellen', weet Van den Berg.De meest recente cijfers van GroentenFruit Huis geven antwoord op die vraag. Het afgelopen jaar steeg de consumentenaankoop van aardbeien 2 procent. Het aantal kopers daalde 3 procent. Degenen die aardbeien bleven kopen, kochten gemiddeld zo'n 5 procent meer dan een jaar eerder. 'Daarmee kunnen we stellen dat de consumentenaankopen, ondanks de hoge inflatie, op peil zijn gebleven', stelt hij.

Van den Berg zet wel een kleine kanttekening bij die conclusie. 'De grootste impact van de inflatie zien we pas terug in het laatste kwartaal van 2022 en het eerste kwartaal van 2023. Dan worden er namelijk relatief weinig aardbeien geconsumeerd.'


Aandacht richting najaar vasthouden

De hoogste koperspenetratie ligt in de periode van week 17 tot en met week 24, oftewel in het voorjaar. 'Naar de toekomst toe is het belangrijk dat we gaan bekijken hoe we de aandacht van de consument ook richting het najaar kunnen vasthouden.'Die afzetverruiming is volgens Van den Berg mogelijk door in te zetten op de juiste rassen, teeltinnovaties en te kiezen voor een geschikte consumentenbenadering. 'Daarbij moeten we ook de groei van het online kanaal niet vergeten.'


Druk op rendement

Een andere uitdaging is de prijs. De kiloprijs lag het afgelopen jaar 3 procent lager dan het jaar ervoor. Dat is met het oog op de stijgende kosten een uitdaging voor telers, geeft CEO Steven Martina van The Greenery aan. 'Terwijl de inflatie in groenten en fruit gemiddeld op 5 procent uitkwam, lag de prijsstijging in aardbeien niet hoger dan 1,4 procent. Daarmee blijven aardbeien relatief laag geprijsd. Dat geeft druk op het rendement.'

Het verhogen van de prijs is niet gemakkelijk, erkent Martina. 'Juist daarom is het zo belangrijk dat we aan de slag gaan met waardecreatie. Of dat nou is op het gebied van robotisering, automatisering, duurzaamheid of rasontwikkeling, dat is aan de individuele teler. Het is belangrijk dat we onderscheidend zijn en blijven. Door continu waarde te creëren, creëren we mogelijkheden om door te investeren.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  8° / 7°
  30 %
 • Zondag
  8° / 5°
  20 %
 • Maandag
  7° / 1°
  10 %
Meer weer