Friesland neemt uitspraken over veestapel en grondwaterpeil terug

In een brief aan gemeenten heeft provincie Fryslân eerdere uitspraken over reductie van de veestapel en grondwaterpeilverhoging in het veenweidegebied teruggenomen.

Friesland+neemt+uitspraken+over+veestapel+en+grondwaterpeil+terug
© Ida Hylkema

Twee weken geleden lieten Gedeputeerde Staten van Fryslân weten dat er om methaan te reduceren een reductie van de veestapel nodig zou zijn en dat aanvullende grondwaterpeilverhoging in het veenweidegebied nodig is voor CO2-reductie. Op 'stevig aandringen' van LTO Noord neemt de provincie deze uitspraken nu terug.

LTO Noord liet eerder al weten onaangenaam verrast te zijn door de brief. Hierin worden niet alleen de betreffende maatregelen genoemd, maar wordt ook de indruk gewekt dat er al keuzes zouden zijn gemaakt. Samen met andere landbouwpartijen is er bij Gedeputeerde Staten op aangedrongen de uitspraken terug te nemen en dat is nu gebeurd.


Programma blijft leidend

In de vervolgbrief staat dat in het gebiedsprogramma waar nu het eerste concept van is opgeleverd, keuzes worden gemaakt over het invullen van de doelen voor het Friese platteland. Het huidige vastgestelde veenweideprogramma zet in op een reductie van emissies in het veenweidegebied en dat programma blijft leidend.


Ook schrijft het college van Gedeputeerde Staten dat een reductie van de veestapel geen doel op zich is. Het kan een van de mogelijke maatregelen zijn om doelen te halen. 'Het college van Gedeputeerde Staten heeft hierover dus zeker geen standpunt ingenomen', concludeert LTO Noord.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  17° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  24° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 9°
  10 %
Meer weer