Timmermans ziet ruimte voor 'op maat maken' nieuwe natuurwet

Over de nieuwe EU-regels voor natuurherstel die volgens het kabinet onwerkbaar zijn, valt te praten, zegt Eurocommissaris Frans Timmermans. Wel wil hij eerst een goed gesprek over de impact ervan. Volgens de klimaatcommissaris maken sommige Europarlementariërs en EU-lidstaten, waaronder Nederland, zich ten onrechte zorgen.

Timmermans+ziet+ruimte+voor+%27op+maat+maken%27+nieuwe+natuurwet
© Europese Unie

De plannen voor de nieuwe natuurherstelverordening stuiten in het Europees Parlement op breder verzet dan verwacht. In een debat woensdag over verduurzaming van de landbouw steunden tientallen Europarlementariërs de oproep van Esther de Lange (CDA) om de natuurherstelwet van de Europese Commissie 'terug naar de tekentafel' te sturen.

EU-lidstaten als Nederland, boerenorganisaties, woningbouwers en de industrie maken al langer bezwaar tegen de natuurherstelplannen. Hierin staat een aanscherping van het verslechteringsverbod waardoor deze ook gaat gelden voor veel meer natuur dan nu het geval is. Tegenstanders wijzen op de stikstofcrisis die in Nederland voor veel economische schade zorgt.


Timmermans, die woensdag in gesprek ging met De Lange en andere Europarlementariërs, spreekt de veronderstelde negatieve impact van de nieuwe natuurwet stellig tegen. 'Sommige zorgen die ik hoor, kan ik niet helemaal plaatsen', zegt hij tegen het ANP.


Veel armslag

De klimaatcommissaris ziet hooguit een geringe impact. Bovendien blijft er enorm veel armslag voor lidstaten om de regels op hun eigen maat te maken, stelt hij. De tweede man van de commissie ziet nog ruimte om eruit te komen en wil daarvoor ook best wat meer tijd nemen. 'Maar eerst moeten we het over de feiten eens kunnen worden.'

Nederland lijkt er niet in te slagen voldoende andere landen te mobiliseren om de plannen tegen te houden. Maar in het Europees Parlement kan het wetsvoorstel sneuvelen, als behalve de rechtse partijen ook een aantal liberalen en misschien zelfs socialisten zich ertegen keren, zoals De Lange bespeurt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 8°
    20 %
Meer weer