Eerste bladluizen gesignaleerd in vroeggezaaide suikerbieten

De eerste groene bladluizen en zwarte bonenluizen zijn aangetroffen op de in maart gezaaide suikerbietenpercelen. Bieteninstituut IRS raadt daarom aan deze percelen wekelijks goed te controleren. Dat geldt ook voor percelen waarvan de planten nog in het kiembladstadium staan.

Eerste+bladluizen+gesignaleerd+in+vroeggezaaide+suikerbieten
© IRS

Voor beide soorten bladluizen geldt een aparte schadedrempel. Waar zwarte bonenluizen zuigschade aanrichten, kunnen groene perzikluizen vergelingsvirussen overbrengen. De zwarte bonenluis zit aan de onderzijde en in het hart van de bladeren in kolonies tot enkele tientallen bladluizen per kolonie. Door de zuigschade krullen bladeren om.

IRS adviseert wekelijks op minimaal twintig bietenplanten per perceel het aantal bladluizen te tellen of een van de twee schadedrempels wordt overschreden. Omdat groene perzikluizen de meest dominante groene bladluis is en het onderscheid met andere groene bladluizen moeilijk is, worden alle groene bladluizen geteld voor het bepalen van de schadedrempel.

'Kies de te beoordelen planten redelijk verspreid over het perceel, maar vergeet daarbij zeker niet de luwtes en plekken waar de bieten gaterig staan', benadrukt IRS. Het bieteninstituut adviseert een bespuiting uit te voeren zodra een van beide schadedrempels wordt overschreden. Voor de bestrijding van bladluizen, waaronder de zwarte bonenluis, moeten telers nooit gebruikmaken van pyrethroïden.


Schadedrempel zwarte bonenluis hoger

De schadedrempel van de zwarte bonenluis ligt veel hoger dan die van groene luis. Dit komt doordat groene perzikluizen virus kunnen overbrengen en zwarte bonenluizen zuigschade aanrichten. Bij het tellen is het daarom van belang deze groepen apart te beoordelen. Wat betreft de zwarte bonenluis wordt de bestrijdingsdrempel in april, mei en juni overschreden als meer dan 50 procent van de planten bezet zijn met kolonies van dertig tot vijftig luizen. In juli geldt een percentage van meer dan 75 procent bij grote kolonies van meer dan tweehonderd luizen per plant.


Vergelingsvirus in suikerbieten, veroorzaakt door de groene perzikluis.
Vergelingsvirus in suikerbieten, veroorzaakt door de groene perzikluis. © IRS

De groene perzikluis kan vergelingsvirussen overbrengen. Volgens het IRS heeft 0,5 tot 1 procent van de gevleugelde groene perzikluizen virus bij zich. Ook deze bladluis zit vooral in het hart van de planten en aan de onderzijde in de opgekrulde bladrandjes.

De schadedrempel van de groene luizen ligt dus veel lager dan die van de zwarte bonenluis. In de periode april, mei en de eerste helft van juni wordt de bestrijdingsdrempel overschreden als er meer dan twee groene bladluizen per tien planten worden geteld. Voor de tweede helft van juni ligt de schadedrempel op meer dan vijf aangetroffen bladluizen per tien planten. In de eerste helft van juli ligt de drempel een stuk hoger bij meer dan vijftig groene bladluzien per tien planten.


Onkruiden

Nu de eerste bieten bovenstaan, raadt IRS aan niet te wachten met de eerste toepassing met het lagedoseringssysteem tegen onkruiden. 'Spuit bij voorkeur op onkruiden in het kiembladstadium en wacht niet tot de laatste bieten bovenstaan', meldt het instituut in een update.



Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 3°
    50 %
  • Donderdag
    10° / 2°
    20 %
  • Vrijdag
    11° / 4°
    70 %
Meer weer