PAS-melders in regio Harlingen-Bolsward legaal

Vijf Friese PAS-melders in de regio Harlingen-Bolsward hebben zekerheid nu de Raad van State de stikstofrekengrens van 25 kilometer in stand houdt. De veebedrijven liggen meer dan 25 kilometer van een stikstofgevoelig natuurgebied. Dat betekent dat zij geen natuurbeschermingswetvergunning meer hoeven aan te vragen.

PAS%2Dmelders+in+regio+Harlingen%2DBolsward+legaal
© Burt Sytsma

Eerder al werd bekend dat het in stand houden van deze grens goed nieuws is voor 29 PAS-melders en een onbekend aantal interimmers bij de Eemshaven en Delfzijl in Groningen. In Friesland gaat het om minstens vijf bedrijven. Daar kunnen nog meer bedrijven bij komen, als de zienswijze van onder andere provincie Fryslân en LTO Noord tegen de aanwijzing door het Rijk van stikstofgevoelige natuur in Natura 2000-gebied Oudegaasterbrekken, Fluessen en omgeving wordt gehonoreerd.

Sinds vorig jaar worden de stikstofberekeningen al afgekapt op 25 kilometer. Deze grens moet ervoor zorgen dat de vergunningverlening voor projecten weer op gang komt. Het kabinet voerde de grens in 2021 in. Een handvol bezwaarmakers was het hier niet mee eens. Zij vinden dat stikstof over een groter gebied neerslaat. Volgens de Raad van State is de grens van 25 kilometer wetenschappelijk goed onderbouwd. Dat betekent dat stikstof die verder neerslaat, niet hoeft worden meeberekend.


Tot de uitspraak was het onduidelijk of de grens stand zou houden. Daarom wilden provincies het oordeel van de rechter afwachten. Tegen het oordeel van de hoogste bestuursrechter dat de stikstofrekengrens wetenschappelijk goed onderbouwd is, is geen hoger beroep mogelijk.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    17° / 6°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    60 %
  • Woensdag
    23° / 12°
    50 %
Meer weer