Onderzoek naar onverklaarbare uitval in callateelt

Het college van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland heeft 80.000 euro subsidie beschikbaar gesteld voor een onderzoek naar onverklaarbare uitval in de teelt van calla.

Onderzoek+naar+onverklaarbare+uitval+in+callateelt
© FloraHolland

Calla is een kwetsbare teelt waarbij kleine schommelingen in groei en ontwikkeling direct van invloed zijn op de plant. Op het oog gezonde knollen komen in de broeierij niet op of geven te weinig bloemen. In het verleden is vaker onderzoek gedaan naar de oorzaken hiervan, maar nog zonder resultaat.

Om daar verandering in te brengen, is het project 'Duurzame Next Generation Calla Teelt' gestart. Dit is een initiatief vanuit een studiegroep van elf jonge callatelers en teeltadviseur Jonne van der Hulst van Agrifirm-GMN.


Identiek uitgangsmateriaal

Het idee achter het project is om de komende twee tot drie jaar gegevens te verzamelen bij de elf aangesloten bedrijven. Alle telers werken met identiek uitgangsmateriaal. De analyses worden uitgevoerd op de thema's bodem, bemesting en bewaring. De verzamelde informatie wordt tussen de deelnemende telers vergeleken.

De toegekende subsidie valt onder het Plattelandsontwikkelingsprogramma van het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling. Het onderzoek is direct gestart. Op dit moment worden de proefvelden op elf verschillende percelen in de Kop van Noord-Holland geplant. Over enkele weken worden de eerste metingen gedaan.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer