Bloembollensector aan de slag met ontwikkeling nieuwe pelmachine

Via het programma 'Ondernemers in de lead' gaat de bloembollensector aan de slag met de ontwikkeling van een nieuwe pelmachine. De doelstelling is om in 2024 een werkende machine te hebben.

Bloembollensector+aan+de+slag+met+ontwikkeling+nieuwe+pelmachine
© Marcel Berendsen

De technische ontwikkeling van de nieuwe pelmachine komt in handen van ViaTechniek uit het Gelderse Kootwijkerbroek en wordt gefaseerd aangepakt. Dat gebeurt omdat er te veel onzekerheden zijn om direct te investeren in een volledig nieuw prototype, staat in een persbericht. Horizon Flowers, Apeldoorn Bloembollen en WAM Pennings financieren het werk van ViaTechniek. Fase 1 van de ontwikkeling moet voor de zomer worden afgerond.

De huidige generatie pelmachines is bijna veertig jaar geleden ontwikkeld en sindsdien nauwelijks verbeterd in productveiligheid en efficiëntie, geven telers die aangesloten zijn bij 'Ondernemers in de lead' aan. 'Met het oog op personeelskrapte en een goede bescherming van het product is het noodzakelijk dat er een nieuwe generatie pelmachines wordt ontwikkeld.'

De bloembollentelers zouden graag zien dat de effectiviteit van de machine stijgt naar bijna 100 procent, zodat napellen niet of nauwelijks nodig is. Daarnaast is de wens vanuit telers dat de bloembollen voor het pellen niet meer bevochtigd hoeven te worden en dat elke beschadiging aan de bollen vermeden moet worden. Wanneer voldaan kan worden aan al deze doelen, dan is een jaarlijkse besparing van zo'n 100.000 euro mogelijk.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer