'Stiekem blij dat ik niet gekozen ben als BBB-Statenlid'

Op het land is het nog rustig. Er is veel water gevallen en we zijn iedere ochtend nog aan het krabben. Ik heb de kalfjes weer een dekje om gedaan, want met die noordenwind was het gewoon echt koud buiten.

%27Stiekem+blij+dat+ik+niet+gekozen+ben+als+BBB%2DStatenlid%27
© Dirk Hol

Toch is het met mijn werk helemaal niet rustig. Iedereen die er al mee is begonnen of heeft ingediend, weet hoeveel werk en tijd het intekenen en de Gecombineerde opgave duren. LTO en NAJK vragen al vier weken uitstel van 15 mei naar 15 juni.

Er is veel onduidelijkheid over hoe je de bufferstroken moet intekenen, hoe je de onderzaai kunt aangeven in de Gecombineerde opgave, hoe je kunt zien hoe ver je in de ecoregelingen bent en welke landschapselementen je wel en niet mee mag rekenen. Bijna iedere dag bellen er veel klanten en veehouders met vragen. Dat is prima, maar ik vraag me af of iedereen het op de goede manier voor 15 mei kan indienen zonder zichzelf tekort te doen omdat de vinkjes bij niet-productief of iets dergelijks is vergeten is.

Begin er alvast mee en niet op 10 mei, want dan kom je er echt niet doorheen voor 15 mei. Helemaal als straks het mooiere weer er weer aankomt, dan gaan de koeien weer naar buiten, bieten zaaien, kool planten, tulpen selecteren, uien zaaien of planten en dan ben ik zelf ook veel liever buiten dan achter de computer.

Ik ben superblij met alle stemmen, maar stiekem wel blij dat het er geen 5.000 zijn geworden

Iris Huisman, melkveehouder en teeltadviseur in Wieringerwerf

Ondertussen denk ik terug aan de Provinciale Statenverkiezingen. Na een paar telefoontjes heb ik toch maar toegezegd om me op de lijst van de BBB te zetten. Dat wilden BBB'ers graag omdat ik vanwege mijn werk bij verschillende boeren kom en zo veel informatie kan inbrengen. Eerlijk gezegd had ik me nooit echt verdiept in politiek, dus ik wilde wel op de lijst, maar dan wel onderaan. Want debatteren en stukken lezen had ik nog nooit gedaan en ik weet ook niet of ik dat wel leuk vind.

We volgden verschillende trainingen: speechen als Barack Obama, mediatraining, wat te doen als je een microfoon onder je neus krijg en debatteren. Ook moesten we voor een vergadering een pitch voorbereiden en daar kwamen Caroline van der Plas en het landelijk bestuur naartoe. Alleen dit hele voortraject al vond ik superleerzaam.

Zelf heb ik 2.820 voorkeurstemmen gekregen. Ik had er 5.000 nodig om Statenlid te worden. Ik ben superblij met alle stemmen, maar stiekem wel blij dat het er geen 5.000 zijn geworden. Nu kan ik de eerste paar jaar vanaf een afstand kijken of ik het allemaal wel leuk vind. Mijn werk thuis en bij de CAV vind ik ook nog veel te leuk. Dat geldt ook voor iedereen helpen met de Gecombineerde opgave.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

Meer weer