LTO: 'Waar blijft die lijst met winterteelten?'

Er is nog steeds geen duidelijkheid over welke gewassen nu wel of niet op de lijst komen als winterteelten. Dit is echt ongelofelijk, vindt voorzitter Tineke de Vries van LTO-vakgroep Akkerbouw en Vollegrondsgroente.

LTO%3A+%27Waar+blijft+die+lijst+met+winterteelten%3F%27
© Marcel van Kammen

'Hupsakee, schep duidelijkheid en doe de gewaslijsten deze week eindelijk de deur uit.' De Vries doet een oproep aan het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en aan landbouwminister Piet Adema zelf om snel tot actie over te gaan. 'Het is half april. Akkerbouwers moeten belangrijke beslissingen nemen, maar weten niet waar ze aan toe zijn. Bovendien lijkt het een laat voorjaar te worden. Dat maakt de kans op vroeg oogsten van veel gewassen een stuk kleiner.'

De ergernis van LTO-vakgroep Akkerbouw en Vollegrondsgroente richt zich nu in eerste instantie op de lijst met winterteelten die hoort bij het zevende actieprogramma Nitraatrichtlijn. Dit zijn de gewassen die na 1 oktober geoogst mogen worden zonder korting op de stikstofgebruiksnorm. Volgens De Vries dreigen akkerbouwers nu de dupe te worden van nalatigheid van de overheid.


'We hebben vorig jaar al meerdere malen om duidelijkheid gevraagd en aangegeven dat de gewaslijsten ruimschoots voor het nieuwe groeiseizoen naar buiten gebracht moeten worden. Het is een raadsel waar de publicatie nu nog op vast zit', zegt de LTO-bestuurder. Zij vindt dat het ministerie de impact van de gewaslijsten onderschat en stelt dat niet van ondernemers kan worden verwacht dat ze nu nog hun teeltplannen voor 2023 moeten aanpassen.


Lastig om afspraken te maken

'Akkerbouwers zijn huiverig om contracten af te sluiten voor cichorei en andere gewassen die niet als winterteelt zijn aangemerkt. Verder weten sommigen niet welke aardappelrassen zij kunnen telen vanwege het moment van rooien. Ook is het lastig om afspraken te maken over landruil of landhuur. Hetzelfde geldt voor de bemestingsplannen en bijvoorbeeld het wel of niet onderzaaien van groenbemesters', licht de vakgroepvoorzitter toe.

Volgens De Vries is het late voorjaar andermaal het bewijs dat landbouwbeleid zich niet laat vangen in regels die zijn gebaseerd op de jaarkalender. 'We hebben al te maken met weersomstandigheden die altijd weer anders zijn en nu hebben we ook steeds meer beleid dat gekoppeld is aan data. De natuur laat zich niet op deze manier sturen. De overheid ontwikkelt vooral regelgeving die goed controleerbaar is, maar houdt geen rekening met de goede landbouwpraktijk.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  2° / -3°
  60 %
 • Maandag
  3° / -1°
  40 %
 • Dinsdag
  1° / 0°
  85 %
Meer weer