LTO en NAJK willen uitstel van Gecombineerde opgave

Boerenbelangenorganisaties LTO en NAJK dringen bij het ministerie van LNV aan op uitstel van de deadline van de Gecombineerde opgave met minimaal één maand. De belangenorganisaties vinden dat boeren niet massaal de dupe moeten worden van het slecht functioneren van het ICT-systeem van de overheid.

LTO+en+NAJK+willen+uitstel+van+Gecombineerde+opgave
© Johan Wissink

NAJK en LTO ontvangen al lange tijd 'veel zorgwekkende signalen' van leden en adviseurs die de boeren ondersteunen. Het systeem voor de Gecombineerde opgave loopt continu vast, het is te traag en het is bijna onmogelijk om medewerkers van de Rijksoverheid voor Ondernemend Nederland (RVO) aan de lijn te krijgen voor hulp.


Daarbij komt dat boeren nog veel vragen hebben en dat er onduidelijkheid is over bufferstroken in relatie tot het mestbeleid, het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB), het Nationaal Strategisch Plan en het Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer, melden de organisaties. Zij trokken hierover al eerder aan de bel bij het ministerie van LNV en RVO, maar tot nu toe lijkt er weinig te worden opgelost, stellen NAJK en LTO.

'Als de overheid zo tekortschiet bij het verstrekken van basale informatie die boeren nodig hebben om zich aan te regels te houden, dan kun je je afvragen of er feitelijk geen sprake is van onjuiste informatieverstrekking door die overheid. De overheid moet haar verantwoordelijkheid nemen voor deze chaotische gang van zaken en boeren de helpende hand bieden met concrete oplossingen', zegt LTO-portefeuillehouder Bodem en Water Joris Baecke.


Kort tijdsbestek

De belangenbehartigers roepen het ministerie van LNV op om voor meer ICT-capaciteit en kortere wachttijden bij RVO te zorgen. 'In gesprekken merken wij dat RVO wel wil kijken naar mogelijkheden om de knelpunten op te lossen. Ook zij zijn geconfronteerd met een kort tijdsbestek, waarin onder politieke druk het systeem moest worden aangepast. Daar hadden zij niet de capaciteit voor. Helaas zien wij in praktijk nog onvoldoende snelheid met verbeteren', stelt NAJK-portefeuillehouder internationaal Peter Meedendorp.


Volgens de partijen geeft uitstel van de deadline van 15 mei lucht aan boeren en adviseurs om op een verantwoorde wijze hun Gecombineerde opgave te doen. Uiteraard is wel een randvoorwaarde dat de tijdige uitbetaling van de GLB-gelden hierdoor niet in gevaar komt. De mogelijkheid tot uitbetaling van een voorschot moet dan ook serieus op tafel komen, vinden LTO en NAJK.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 8°
  0 %
 • Maandag
  18° / 8°
  0 %
 • Dinsdag
  17° / 7°
  10 %
Meer weer