Invullen Gecombineerde opgave kost heel wat hoofdbrekens

Het invullen van de Gecombineerde opgave kost veel boeren heel wat hoofdbrekens. Het is complexer geworden vanwege het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid en de verplichte aanleg van bufferstroken langs sloten. Zo ook voor melkveehouder Robert Maas uit het Brabantse Moerstraten.

Maas krijgt daarom hulp bij het invullen van de Gecombineerde opgave van Jan-Hendrik Boes van Exlan Advies. 'Het wordt elk jaar een beetje meer gedoe', weet de melkveehouder. 'Het beste zou zijn als een boer het zelf kon, maar die tijd is al een paar jaar voorbij.'

'De gevolgen voor het intekenen zijn heel groot', ziet Boes. 'Veehouders moeten wel handig zijn met het RVO-programma om het goed in te tekenen, daarom zie je vaak dat ze een adviseur inschakelen.' Dat doet Maas dus ook. 'Ik heb er niet zo veel moeite mee, want dan gebeurt het goed. Het kost wel elk jaar meer geld. Wij zijn boer geworden om te boeren en niet om steeds achter de computer te zitten.'


Tegen grenzen aanlopen

Het invullen kost gemiddeld dubbel zoveel tijd en daarom lopen ook adviesbureaus tegen grenzen aan. Sommige adviseurs hebben al een stop ingevoerd. 'Onze vaste klanten helpen we. Voor nieuwe aanmeldingen hebben we geen mensen', betreurt Boes.

Niet alleen percelen, ook landschapselementen moeten worden ingetekend. Dat geldt ook voor sloten die in beheer zijn. Nieuw zijn ook de bufferstroken van verschillende meters die boeren moeten controleren. Dat is ingewikkeld en kost veel meer tijd.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 2°
  10 %
 • Maandag
  10° / -2°
  0 %
 • Dinsdag
  9° / -2°
  10 %
Meer weer