Koopbelangstelling aardappelmarkt neemt toe door laat voorjaar

De koopbelangstelling op de aardappelmarkt trekt fors aan door het late voorjaar. Volgens beursmakelaar De Vries & Westermann zijn er nog weinig vroege aardappelen gepoot in de EU4-landen Nederland, België, Frankrijk en Duitsland.

Koopbelangstelling+aardappelmarkt+neemt+toe+door+laat+voorjaar
© Nieuwe Oogst

In de aanloop naar de paasdagen leek er een stabiele periode aan te komen waarin het landwerk op gang zou gaan komen. Maar de wisselvalligheid lijkt vanaf komend weekend terug te keren. Aardappelverwerkers schakelden ondertussen flink door. Zo werd in België vrijdag tot 32,50 euro per 100 kilo genoteerd. In het weekend werd zelfs al tot 35 euro per 100 kilo betaald.

Ook PotatoNL noteert fors hoger met 30 tot 36,50 euro voor categorie 1 fritesgeschikte aardappelen. Voor categorie 2 staat 35 tot 39 euro per 100 kilo genoteerd. Daarnaast pluste de exportnotering naar 24 tot 25 euro per 100 kilo.


De Vries & Westermann meldt dat ook de termijnmarkt EEX in Leipzig flink in de lift zit. De termijnmarkt sloot maandag op 34,80 euro per 100 kilo voor fritesaardappelen levering april. Dat is bijna 6 euro meer dan de notering eind februari.

Buurland België maakte eind vorige week voorraadcijfers bekend. Volgens onderzoeksinstelling PCA was de vrije voorraad begin april met 286.000 ton sinds 2018 niet meer zo laag. Het vijfjarig gemiddelde ligt op 500.000 ton. De totale verwerking bij onze zuiderburen is sinds 2018 met meer dan 1 miljoen ton gegroeid tot 6,2 miljoen ton.


De gecontracteerde voorraad staat sinds begin deze maand op 1,44 miljoen ton aardappelen en dat is een kwart hoger dan het vijfjarig gemiddelde. Hiermie kiest de industrie er duidelijk voor de gecontracteerde voorraad zoveel mogelijk intact te houden en het tekort aan grondstoffen in de vrije markt bij te kopen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer