Groot deel Belgische aardappelvoorraad ligt onder contract

De Belgische aardappelvoorraad is per begin april groter dan voorgaande jaren. Wel is het aandeel vrije aardappelen bijzonder laag.

Groot+deel+Belgische+aardappelvoorraad+ligt+onder+contract
© Twan Wiermans

Na een inventarisatie raamde onderzoeksinstelling PCA de Belgische aardappelvoorraad begin april op 1,73 miljoen ton. Dat is 8 procent meer dan vorig jaar en 5 procent meer dan het vijfjarig gemiddelde. Van de huidige voorraad is slechts 17 procent nog vrij beschikbaar. Dit is volgens PCA een behoorlijk laag percentage.

In absolute cijfers lag per begin april nog ongeveer 286.000 ton vrije aardappelen in de bewaring bij Belgische aardappeltelers. Het vijfjarig gemiddelde van het volume aan beschikbare vrije aardappelen op deze peildatum is bijna 500.000 ton. Overigens is het aandeel vrije aardappelen in Vlaanderen 25 procent en in Wallonië slechts 10 procent.

De hoeveelheid aardappelen onder contract is met 1,44 miljoen ton zo'n 25 procent hoger dan het vijfjarig gemiddelde. Van de huidige voorraad is het aandeel Fontane 64 procent. In volume is het aandeel ongeveer 1,1 miljoen ton en dat is bijna 10 procent hoger dan vorig jaar. Na Fontane liggen er vooral Challenger, Bintje en Innovator in de Belgische bewaarloodsen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    21° / 10°
    5 %
  • Woensdag
    25° / 11°
    60 %
  • Donderdag
    22° / 12°
    50 %
Meer weer