DCA vindt nieuwe route voor handel op aardappeltermijnmarkt

Beursmakelaar DCA gaat een samenwerking aan met het Britse investeringsbedrijf ADM Investor Services International Limited voor de financiële verwerking van transacties op met name de aardappeltermijnmarkt.

DCA+vindt+nieuwe+route+voor+handel+op+aardappeltermijnmarkt
© Koos van der Spek

Deze nieuwe route om de handel in agrarische termijncontracten te financieren, is vorige week bekendgemaakt door DCA. De beursmakelaar in het Flevolandse Lelystad was al langer op zoek naar een nieuwe partner, omdat de Saxo Bank de eisen voor kopers en verkopers op de aardappeltermijnmarkt een stuk strenger gaat maken.

Met ADM verruimt DCA voor zijn klanten de mogelijkheden om gebruik te maken van de termijnhandel, stelt marktspecialist Pieter Post van DCA. Hij zegt dat tot vorig jaar de financiële diensten op de aardappeltermijnmarkt bij EEX in Leipzig werden verzorgd door BinckBank. Maar na de overname van deze bank door de Deense Saxo Bank zijn de voorwaarden aangepast.

'De verrekening van de aan- en verkoop van contracten verloopt via rekeningen waartoe handelaren, de bank en een beursmakelaar toegang hebben. Nu door de overname 90 procent van de termijnhandel via het platform van Saxo gaat, vinden de Deense bankiers het risico te groot waardoor meer onderpand wordt geëist. Dat vraagt voor het verhandelen van vooral grotere volumes meer liquiditeit en is daardoor minder aantrekkelijk', legt Post uit.


Nieuwe eisen Saxo Bank

De nieuwe eisen van Saxo Bank gaan in na het verlopen van de laatste contracten die betrekking hebben op de aardappelen van het april 2023-contract. De marktspecialist van DCA meldt dat ADM als financiële dienstverlener in principe te gebruiken is voor zowel verwerkers, speculanten als voor aardappeltelers die risico's willen afdekken of partijen aanbieden.

'Wel geldt voor ADM dat deelnemers aan de termijnmarkt minimaal 100.000 euro als verzekeringskapitaal moeten storten op hun termijnmarktrekening. Dat is vooral veel voor bijvoorbeeld telers die maar één of twee keer per jaar een transactie willen doen. Voor dergelijke klanten blijven we gebruikmaken van de diensten van de Saxo Bank', verklaart Post.

ADM Investor Services International Limited is gevestigd in Londen. Volgens de marktspecialist van DCA is de handel op de aardappeltermijnmarkt voor het investeringsbedrijf een geschikte mogelijkheid om ook na de Brexit toegang te houden tot de Europese markten. Overigens kunnen behalve DCA ook andere beursmakelaars gebruikmaken van de verwerking van transacties via ADM.


Aantal transacties beperkt

Over de toekomst van de aardappeltermijnmarkt stelt Post dat hij zich voorlopig geen zorgen maakt. 'Hoewel het aantal transacties beperkt blijft, is de prijs van waarde als referentie voor onder andere de verkoop van frites. Het verdwijnen van de termijnmarkt is ook bij beursorganisatie EEX voor zover wij weten niet aan de orde.'

LTO-bestuurder Hendrik Jan ten Cate onderschrijft het belang van de aardappeltermijnmarkt als instrument voor de prijsindicatie van vrije aardappelen. 'De notering van PotatoNL geeft informatie over de actuele markt, dus over hoe vraag en aanbod zich op dit moment tot elkaar verhouden. Via de termijnmarkt krijgen we meer een beeld van de te verwachten ontwikkelingen. Verder speelt de notering een belangrijke rol bij de afwikkeling van contracten.'


Twijfels

Bij LTO zijn er volgens Ten Cate wel degelijk twijfels over het voortbestaan van de aardappeltermijnmarkt. Hij zegt dat er na de overname van de BinckBank door de Saxo Bank gesprekken zijn geweest met Rabobank om de termijnhandel te faciliteren. 'Maar helaas is dat op niets uitgelopen. Rabobank vindt dat er te weinig gebruik wordt gemaakt van de termijnmarkt. Ook is het risico van de handel te groot.'

Over nieuwe mogelijkheden voor het verwerken van transacties, zoals die van DCA en ADM, is de LTO-bestuurder positief. Hij vindt het daarbij wel van belang dat dergelijke routes voor iedereen toegankelijk zijn. Verder concludeert hij dat de moeite om banken te interesseren voor de termijnmarkt ook voor een deel aan de telers zelf ligt. 'Er moet wel draagvlak zijn om dit marktinstrument in de benen te houden, anders is het trekken aan een dood paard.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer