Termijnmarkt aardappelen moet 30 eurogrens loslaten

Afwachtende kopers en speculanten die hun winst nemen, zorgen voor druk op de termijnnoteringen van aardappelen. Het lijkt erop dat de termijnmarkt de grens van 30 euro per 100 kilo voorlopig los moet laten.

Termijnmarkt+aardappelen+moet+30+eurogrens+loslaten
© Twan Wiermans

De EEX in Leipzig noteerde gisteren 28,60 euro per 100 kilo voor fritesaardappelen op levering in april. Dat is inmiddels bijna 2 euro lager dan de notering van eind januari. De notering voor aardappelen van oogst 2024 is stabieler en varieert de laatste weken tussen de 23 euro en 23,50 euro per 100 kilo.

De druk op de termijnnoteringen wordt volgens beursmakelaar De Vries & Westermann voor een belangrijk deel veroorzaakt door de afwachtende houding van kopers. Met name de Belgische verwerkers lijken voor hun grondstofvoorziening beter ingedekt. De koopbelangstelling is daardoor minder dan voorgaande weken. Verder ziet De Vries & Westermann ook een invloed van winstname op de termijnprijzen voor aardappelen.


De actuele aardappelmarkt is overigens nog steeds prijshoudend. PotatoNL noteert deze week in alle categorieën 28,50 tot 32 euro per 100 kilo voor de fritesgeschikte aardappelen. Dat is gemiddeld 0,25 euro hoger dan vorige week. In België en Frankrijk blijven de noteringen voor Fontane en Challenger gehandhaafd op 30 euro per 100 kilo.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer