Saxo Bank stopt met faciliteren termijnmarkt

De Saxo Bank biedt vanaf vrijdag 30 juni 2023 niet langer de mogelijkheid om handel in producten op de European Energy Exchange (EEX) te faciliteren. Dit heeft vooral verstrekkende gevolgen voor met name de aardappeltermijnmarkt.

Saxo+Bank+stopt+met+faciliteren+termijnmarkt
© Saxo Bank

Eerder kondigde de Saxo Bank na de overname van BinckBank strengere voorwaarden aan voor de handel in termijncontracten. BinckBank verzorgde tot vorig jaar de financiële diensten bij EEX in Leipzig. De mededeling dat de Saxo Bank hier nu volledig mee stopt, komt als verrassing. Dat blijkt uit een brief van beursmakelaar DCA aan zijn klanten.

Als gevolg van het besluit van de Saxo Bank moeten alle open posities in EEX-termijncontracten op tijd gesloten zijn. Als beursdeelnemers dit niet zelf doen, zal de Deense bank vanaf 26 juni actie ondernemen om posities te sluiten. Ook is het vanaf nu niet meer mogelijk om posities te openen in contracten met een expiratiedatum na 1 juni 2023. Termijncontracten van EEX die aflopen voor die datum blijven beschikbaar.


Handel ligt voorlopig stil

DCA noemt het besluit van de Saxo Bank ingrijpend en wijst op de verstrekkende gevolgen. Voor de termijncontracten die aflopen na juni 2023 betekent het dat de handel voorlopig stilligt. Overigens wijst DCA erop dat de aan- en verkoop van termijncontracten op de Matif in Parijs wel mogelijk blijft. Dat betreft met name tarwe en mais.


De deze week aangekondigde samenwerking van DCA met het Britse investeringsbedrijf ADM Investor Services International kan volgens de beursmakelaar in Lelystad voor veel klanten een goede oplossing bieden. Wel is het pas mogelijk om te handelen op de EEX-termijncontracten van oogst 2023 als bij ADM een termijnmarktrekening met een verzekeringskapitaal van minimaal 100.000 euro geopend is.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer