Uitbraak varkenspest in Polen eerste van dit jaar

De eerste uitbraak dit jaar van Afrikaanse varkenspest (AVP) in Polen is op 13 april vastgesteld. Het gaat om een klein bedrijf in West-Polen. Op het bedrijf in Luban in de provincie Neder-Silezië waren vijf zeugen, tien vleesvarkens en een beer aanwezig.

Uitbraak+varkenspest+in+Polen+eerste+van+dit+jaar
© Varkens Archief

In het gebied zijn verder geen grote varkensbedrijven te vinden. In de nabijheid van het bedrijf zijn eind maart enkele met AVP besmette wilde zwijnen gevonden. In totaal staat de teller in Polen dit jaar op 1.109 uitbraken bij besmette zwijnen. Dat is al de helft van het totaal aantal besmettingen vorig jaar. Toen waren er 2.152 besmettingen bij wilde zwijnen. Vorig jaar waren er 13 uitbraken bij gehouden varkens in Polen.

Het getroffen Poolse bedrijf ligt dichtbij Duitsland, hemelsbreed zo'n 15 kilometer vanaf Saksen en 20 kilometer vanaf Brandenburg, bij regio Spree Neisse/Cottbus. Juist in deze regio kampt Brandenburg nog met AVP-uitbraken. Daar zijn 207 besmette zwijnen gevonden dit jaar. Ook is daar een hobbybedrijf besmet geraakt.


Scherpere maatregelen in Saksen

In de rest van de kerngebieden in Brandenburg zijn dit jaar maar 13 besmette zwijnen gevonden. Deelstaat Saksen kent met 302 besmette zwijnen de meeste uitbraken in Duitsland. De maatregelen worden daar aangescherpt.

In de meeste kerngebieden in Brandenburg werkt de aanpak van de Afrikaanse varkenspest goed. Recent zijn er vier kerngebieden vrij verklaard van AVP omdat er al maandenlang geen besmette dode of bejaagde zwijnen zijn gevonden. Van de oorspronkelijke elf kerngebieden in Brandenburg zijn er nu nog vier over. Vorig jaar werden al drie kerngebieden vrij verklaard.

De intensieve speurtochten naar kadavers en het bejagen in de kerngebieden in Duitsland pakken dus goed uit. De dubbele hekken om de kerngebieden blijven staan. In de overblijvende vier kerngebieden gaan het zoeken naar kadavers en het bejagen door.


In Italië meer besmettingen

In Italië loopt het aantal uitbraken bij wilde zwijnen op. Dit jaar zijn er 356 besmette zwijnen gevonden. Dat zijn er ruim meer dan de 277 in heel 2022. De besmette zwijnen allemaal in Noord-Italië gevonden, 131 in regio Ligurië en 225 in regio Piémont. Verder is er op Sardinië een hobbybedrijf besmet geraakt met de daar al tientallen jaren aanwezige variant van AVP. Dit is een andere variant dan op op het vasteland van Italië en in Europa voorkomt.

Slowakije telt 267 besmette zwijnen en Hongarije 209. Bij gehouden varkens zijn daar dit jaar nog weinig uitbraken. Naast het hobbybedrijf in Duitsland en een hobbyhouder op Sardinië zijn er 2 uitbraken in Oekraïne, 15 in Moldavië en 29 in Servië. Zoals gebruikelijk zijn de meeste besmettingen in Roemenië. Daar gaat het om 53 getroffen bedrijven.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 12°
  5 %
 • Donderdag
  21° / 15°
  20 %
 • Vrijdag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer