Tuinbouw stopt met wereldtentoonstelling Floriade

Er komt in 2032 niet nog een keer een Floriade. De tuinbouwsector stopt met de wereldtuinbouwtentoonstelling. Dit besluit heeft de Nederlandse Tuinbouwraad (NTR) woensdag bekendgemaakt.

Tuinbouw+stopt+met+wereldtentoonstelling+Floriade
© Studio Kastermans

Na zeven edities maakt Floriade Expo 2022 in Almere volgens NTR duidelijk dat het concept wereldtuinbouwtentoonstelling niet meer past in deze tijd. De sector kiest ervoor om de kracht en innovatie van de Nederlandse tuinbouw op een andere manier voor het voetlicht te brengen, meldt de NTR.

De conclusie is dat de Floriade diverse malen een prima evenement is geweest om het publiek uit binnen- en buitenland de vernieuwingen in de tuinbouw te tonen. Hoewel het concept zich sterk heeft aangepast van productpresentaties naar duurzaamheid, gezondheid en de groene stad, concludeert de NTR dat de communicatiemethoden zo zijn veranderd dat een dergelijk groot evenement niet voldoende bezoekersaantallen trekt en financieel onhaalbaar is.


Imago van Nederland

De tuinbouwtentoonstelling Floriade vond eenmaal in de tien jaar plaats. Het evenement was volgens de NTR niet alleen van belang voor de promotie van de tuinbouw, maar droeg ook bij aan het imago van Nederland als agrarische innovator. De eerste Floriade werd in 1960 in Rotterdam gehouden. Daarna was Amsterdam twee keer de gastheer (1972 en 1982), gevolgd door Den Haag-Zoetermeer (1992), Haarlemmermeer (2002), Venlo (2012) en als laatste Almere (2022).


De Floriade als grootschalig promotieplatform van de tuinbouw is in de huidige vorm achterhaald, stelt de NTR. Het organiseren van een dergelijk tijdelijk evenement is steeds complexer, duurder en risicovoller geworden. Voor een regio is het minder aantrekkelijk om een Floriade te organiseren. De bezoekersaantallen in Almere vielen in 2022 tegen. De bezoekers die wel kwamen, waardeerden de tentoonstelling gemiddeld met het cijfer 8.


Verantwoordelijkheid van sector

In een reactie hierop zegt bestuursvoorzitter Kees van Rooij van de NTR dat hij het jammer vindt dat te weinig bezoekers hebben kunnen genieten van alles wat de tuinbouwsector te bieden heeft. Hij vindt het de verantwoordelijkheid van de sector zelf en de NTR om de kracht en de innovaties van de Nederlandse tuinbouw voor het voetlicht te brengen bij een breed, internationaal publiek.

'De Nederlandse tuinbouw speelt een belangrijke rol in het aandragen van oplossingen voor mondiale problemen, zoals klimaatverandering, verstedelijking en gezondheid. Daar kunnen we als Nederland trots op zijn en dat willen we het publiek ook in de toekomst laten zien. Hoe we dat willen doen, is nu nog niet te zeggen. Daar zullen we ons het komend jaar of langer op beraden', verklaart Van Rooij.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 6°
    50 %
  • Zondag
    16° / 9°
    40 %
  • Maandag
    16° / 8°
    70 %
Meer weer