Onderzoeker vindt aanknopingspunten vaccin S. aureus

Een combinatie van genoom-, proteoom- en immunologische analyses zijn mogelijke aangrijpingspunten voor vaccins tegen Staphylococcus aureus (S. aureus). Dat stelt Elias Vera Murguia in zijn promotieonderzoek bij de Rijksuniversiteit Groningen.

Onderzoeker+vindt+aanknopingspunten+vaccin+S%2E+aureus
© Pixabay

Staphylococcus aureus is de belangrijkste veroorzaker van mastitis bij melkvee. Het leidt tot een verminderde melkproductie, afvoer- en behandelingskosten en grote economische verliezen in de melkveesector. Daarbij vormt dit een risico voor de volksgezondheid door de mogelijke transmissie van S. aureus van koeien naar de mens, stelt Vera Murguia. Volgens hem zijn effectieve vaccins tegen S. aureus daarom wenselijk om mastitis te bestrijden, maar ze bestaan nog niet.

In zijn proefschrift richtte Vera Murguia zich daarom op de identificatie van eiwitten op het bacterieoppervlak als mogelijke aangrijpingspunten voor vaccinatie. Speciale aandacht werd besteed aan S. aureus-isolaten van koeien met mastitis in Mexico, waarbij zowel aangrijpingspunten voor vaccins als de rol van mobiele genetische elementen werden onderzocht.

De resultaten laten zien dat bepaalde plekken op het bacterieoppervlak aantrekkelijke aangrijpingspunten zijn waaraan een te ontwikkelen vaccin zich kan hechten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    22° / 10°
    5 %
  • Woensdag
    25° / 13°
    60 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    50 %
Meer weer