Carbon Farmers zoekt bamboetelers en beloont met carbon credits

Het initiatief Carbon Farmers zoekt eigenaren van landbouwgrond die willen bijdragen aan het reduceren van CO2 door de beplanting van bamboe. Met carbon credits kunnen boeren worden beloond. Deze certificaten tonen aan hoeveel koolstof langdurig wordt vastgelegd door de bamboeteelt.

Carbon+Farmers+zoekt+bamboetelers+en+beloont+met+carbon+credits
© NLgroen

Handelsplatform NLgroen, onderdeel van LTO Bedrijven, kondigde eind vorig jaar de samenwerking met BambooLogic al aan. Na olifantsgras neemt Carbon Farmers als onderdeel van NLgroen nu ook bamboe op in zijn aanbod als rendabele en klimaatpositieve teelt.

Lars Hillewaere, Business Developer Carbon Farming bij LTO Bedrijven: 'We zoeken een jongere Nederlandse boer die zijn of haar agrarische toekomst nog voor zich heeft, of juist een oudere boer die na tien tot twintig jaar een gezond bedrijf wil nalaten aan de volgende generatie. Bamboe is namelijk een teelt die pas echt rendeert op de lange termijn.'

Naast de CO2-reductie en het verdienmodel, is bamboe volgens Hillewaere goed voor de bodem en zorgt het voor biodiversiteit. Bamboe kan circa 16 ton CO2 per hectare per jaar vastleggen in de bodem, stelt hij. 'Dat is bijna 200 ton CO2 per hectare in twaalf jaar tijd.'


Begeleiding

BambooLogic verzorgt in samenwerking met Carbon Farmers het plantgoed en de gegarandeerde afname van de bamboeoogst. Ook bieden ze begeleiding. NLgroen verzorgt de verhandeling van de carbon credits. Dit bedrijf bemiddelt tussen opwekkers en afnemers van certificaten als GVO's, CvO's en carbon credits.


Volgens Carbon Farmers kan zowel bamboe als olifantsgras worden verbouwd op gedegradeerde grond. De grootte en ligging is wel van belang voor succesvol telen. Beide gewassen zijn minder arbeidsintensief dan bijvoorbeeld tarwe.

Verder meldt Carbon Farmers dat de afzet van bamboe zich al heeft bewezen. Het is ondertussen een veelgebruikte grondstof voor bijvoorbeeld kleding, papier en bamboescheuten. De verwerking van bamboe tot biobased bouwmaterialen lijkt ook een duurzame groeimarkt.

De door bamboe opgenomen CO2 wordt bij gebruik in biobased bouwmaterialen langdurig vastgehouden. Dat biedt kansen voor extra inkomsten uit carbon credits. Over concrete bedragen voor carbon credits wil Carbon Farmers geen uitspraken doen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  29° / 17°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 17°
  20 %
 • Zondag
  22° / 18°
  50 %
Meer weer