Flevoland stevent af op rechtse coalitie, brede samenwerking 'uitgesloten'

Verkenners Pieter van Maaren en Herman Sietsma adviseren voor Flevoland een vijfpartijencoalitie van BBB, VVD, ChristenUnie, PVV en SGP. De vijf partijen halen een krappe meerderheid van 21 van de 41 zetels. Eventueel kan JA21 ook aanschuiven. Dan komt de coalitie uit op 23 zetels.

Flevoland+stevent+af+op+rechtse+coalitie%2C+brede+samenwerking+%27uitgesloten%27
© Burt Sytsma

Als de gesprekken niet tot resultaat leiden, adviseren de verkenners om gesprekken te starten met BBB, VVD en ChristenUnie, SGP, CDA en JA21.

In het voorkeursadvies zou het CDA (twee zetels) in Flevoland in de oppositiebanken plaats moeten nemen. Flevoland is de eerste provincie waarin een coalitie zonder het CDA wordt geadviseerd. Reden hiervoor is dat CDA Flevoland kenbaar heeft gemaakt bij voorkeur niet samen te willen werken met de PVV (drie zetels).


PvdA en GroenLinks

Voor een meerderheid van 21 zetels is een coalitie nodig van ten minste vijf partijen. De BBB behaalde na de verkiezingen van 15 maart tien zetels in Provinciale Staten. De VVD werd de tweede grootste partij met vier zetels. De dertien partijen die daarna komen hebben ieder drie of minder zetels. Acht partijen behaalden twee zetels.

De BBB acht samenwerking met de VVD, ChristenUnie en PvdA mogelijk. Moeite heeft de partij met GroenLinks en Partij voor de Dieren, blijkt uit de verkennende gesprekken. Samenwerking tussen de BBB en D66 wordt ook niet reëel geacht. Beide partijen hebben op landelijk niveau aangegeven geen voorkeur te hebben voor samenwerking in provinciale coalities.

Een brede coalitie met de PvdA (drie zetels) en GroenLinks (drie zetels), zoals veel partijen wilden, is volgens de verkenners 'onhaalbaar' en daarmee 'uitgesloten'. De BBB wil niet een coalitie waarin beide partijen zitten. Ook de VVD acht een samenwerking met zowel GroenLinks als PvdA niet wenselijk. De PvdA wil niet zonder GroenLinks in een coalitie en GroenLinks acht het 'niet voorstelbaar' om niet samen met PvdA te gaan besturen. Een coalitie met SP ligt minder voor de hand. Veel partijen geven een voorkeur aan andere coalitiepartners.

De vorige coalitie in Flevoland was een 'regenboogvariant' met VVD, GroenLinks, CDA, ChristenUnie, D66 en PvdA. Flevoland is de vierde provincie met een coalitieadvies. Eerder maakten verkenners in Zeeland, Zuid-Holland en Friesland hun advies bekend.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    18° / 5°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
Meer weer