Raad van State: stikstofberekening over 25 kilometer aanvaardbaar

De Raad van State vindt bij projecten die stikstof veroorzaken, een berekening van de stikstofneerslag tot een afstand van 25 kilometer aanvaardbaar. Hiermee kan het stikstofberekeningsmodel Aerius-calculator in stand blijven.

Raad+van+State%3A+stikstofberekening+over+25+kilometer+aanvaardbaar
© Dirk Hol

Het kabinet had over deze afstandsgrens in 2021 al een besluit genomen. Over de afstand was veel discussie ontstaan. Een handvol bezwaarmakers vindt de afstand onvoldoende. Zij stellen dat stikstof in een veel groter gebied neerslaat.

De uitspraak is een tussenuitspraak in de zaak over het tracébesluit 'A15/A12 Ressen-Oudbroeken (ViA15)' van minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat. Met deze tussenuitspraak is nog niet duidelijk of de A15 bij knooppunt Ressen kan worden doorgetrokken en aangesloten op de A12. De afdeling bestuursrechtspraak heeft nog niet op alle bezwaren beslist die tegen het tracébesluit zijn aangevoerd. Zij zal hierover later een definitieve uitspraak doen.


Grote maatschappelijke belang

Vanwege het grote maatschappelijke belang heeft de afdeling bestuursrechtspraak ervoor gekozen om in een tussenuitspraak alvast een oordeel te geven over de rekenafstand van 25 kilometer en het gebruik van het rekenmodel SRM2+ voor wegverkeer. De rekenafstand is voor het eerst gebruikt voor het gewijzigde tracébesluit en wordt sinds januari vorig jaar gebruikt voor alle stikstofveroorzakende projecten.

De Raad van State vindt dat Harbers met onderzoeken van onder meer het RIVM en TNO overtuigend gemotiveerd dat de maximale afstand waarbinnen voor een individueel project nog die wetenschappelijke betrouwbare stikstofberekeningen kunnen worden gedaan, 25 kilometer is. Het Europese natuurbeschermingsrecht vereist ook dat voor elk project de negatieve gevolgen voor beschermde natuur in beeld worden gebracht op basis van de beste wetenschappelijke kennis daarover. Het model om de stikstofgevolgen van projecten te berekenen, mét die rekengrens bij 25 kilometer vormt die beste wetenschappelijke kennis, stelt de hoogste bestuursrechter.

Dit betekent niet dat stikstof die buiten de grens van 25 kilometer op beschermd natuurgebied terechtkomt, niet relevant is, geeft de Raad van State aan. Die stikstofneerslag maakt deel uit van de totale stikstofneerslag in Nederland en is niet meer toe te rekenen aan het individuele project. De overheid is verantwoordelijk om maatregelen te nemen om verslechtering van beschermde natuur tegen te gaan als gevolg van die nationale stikstofneerslag. Maar de vraag of die maatregelen de toets der kritiek kunnen doorstaan, kunnen niet in het kader van de beoordeling van een individueel project aan de orde komen, zoals een tracébesluit of een natuurvergunning, oordeelt de Raad van State.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    18° / 5°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
Meer weer