Kamer: maak werk van mestvergisting voor groen gas

Het kabinet moet meer doen om mestvergisting voor de productie van groen gas te ondersteunen. Dat vindt de Tweede Kamer. Die heeft het kabinet gevraagd om een concrete strategie te ontwikkelen om de uitrol van mestvergisting te ondersteunen en te versnellen.

Kamer%3A+maak+werk+van+mestvergisting+voor+groen+gas
© Twan Wiermans

Het verzoek stond in een motie van CDA, VVD en ChristenUnie. De initiatiefnemers constateren dat Nederland een doel heeft voor de productie van 2 miljard groen gas in 2030, terwijl de huidige productiecapaciteit ongeveer 220 miljoen kuub per jaar is. Volgens de drie partijen wordt maar een klein deel van de dierlijke mest uit de veehouderij benut voor de productie van groen gas. Zij vinden dan ook dat mestvergisting een flinke duw in de rug kan gebruiken.Met een extra investering in de groengasproductie door middel van meer mestvergisting kan een belangrijke bijdrage worden geleverd aan het bereiken van de klimaat en stikstofdoelen, stellen de partijen. Ook wordt met mestvergisting een bijdrage geleverd aan de klimaat- en stikstofdoelen, het verduurzamen van de landbouw- en energiesystemen en het verkleinen van de afhankelijkheid van aardgasimport. Er was vorig jaar nog een meerderheid in de Tweede Kamer voor het beperken van de mogelijkheid van mestvergisting.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  2° / -3°
  10 %
 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
Meer weer