Luxe mestverspreider past bij duurzame doelen

Het verspreiden van organische mest en compost past goed bij duurzame doelen, minder kunstmestgebruik en een beter bodemleven. Mest verspreiden gebeurt al niet meer in het najaar. Juist in het voorjaar draagt organische mest bij als basisvoeding voor gewasgroei. Niet met een eenmalige hoge dosering, maar juist met meerdere kleine giften per jaar.

Luxe+mestverspreider+past+bij+duurzame+doelen
© Frits Huiden

Een mestverspreider die kleine porties goed verdeelt en de structuur van de bodem zo min mogelijk beschadigt, is daarbij een must. Structuurschade door kleine smalle wielen is immers tot ver in het teeltseizoen nog te zien. Daarom hielden Deltaplan Agrarisch Waterbeheer, Actieplan Bodem & Water en Ceres Horti Advice onlangs een demo van zes meststrooiers op een stuk gras in het Flevolandse Lelystad.

De aanwezige strooiers gaven een duidelijke indruk van de beschikbare technieken zoals strooicomputers met taakkaarten en een weeginstallatie voor variabele afgifte, maar ook brede lagedrukbanden of juist cultuurwielen, luchtdrukwisselsysteem en rijden in hondengang. Op de schotelstrooiers zijn kantstrooiplaten gemeengoed.


Totaalgewicht

De organisatie mat de omtrek van de bandenafdruk en de totaalgewichten van strooiers met zowel een enkelas als tandemas van Tebbe, Bergmann en eigen bouw. Het totaalgewicht van de combinaties ligt tussen de 7 en 19 ton. De bandendruk varieert van 0,8 tot 1,5 bar en de maximale bandenafdruk was 1 bij 1,1 meter groot.

De Tebbe van Aarnink & Ooms in het Flevolandse Emmeloord is zowel met dubbellucht op cultuurbanden als op brede banden te zetten. Door de korte hoge bak is er een korte draaicirkel om op kopakkers recht tussen de aardappelruggen te draaien. Een Fendt 514 Vario en een Tebbe-enkelas wegen samen bijna 15 ton, terwijl alleen de Tebbe-mestverspreider ruim 8 ton weegt en met 7.200 kilo op zijn banden drukt.


In hondengang rijden

Om de bodem nog meer te ontlasten, kan de strooier in hondengang achter de trekker aan rijden, zodat elk wiel zijn eigen spoor volgt.

Opvallend zijn de strooiers van Job Rikken. Achter de John Deere 5075M hangt een zelfbouwstrooier met 5,5 kuub inhoud. Samen wegen ze 7 ton. De strooier is gebouwd door constructiebedrijf Lemac.


© Frits Huiden

De strooier drukt met 2,7 ton op zijn as en staat meestal op smalle cultuurbanden. De strooier wordt vooral gebruikt om over uienbedden te rijden met gips en compost, maar rijdt ook in kassen. Met zijn uitschuifbare as is de spoorbreedte te variëren van 1,25 tot 2,25 meter.


Zijstrooier

Rikken heeft ook een zijstrooier om vanuit rijpaden of rijdend over het ongeploegde land strooien over de geploegde grond. De capaciteit is dan vooral afhankelijk van de ploegsnelheid. De combinatie met een John Deere 6600 weegt 9 ton waarvan de strooier 3.750 kilo weegt en er 3 ton op zijn tandemas drukt.


© Frits Huiden

Handig aan een Bergmann TSW 2120 met enkele as is dat het strooiaggregaat eenvoudig met een heftruck is af te koppelen. Onder het aggregaat zijn sledes gelast om de palletlepels in te steken.

Meest zwaar is de Fendt 718 die samen met een Tebbe 19 ton weegt. Bij deze diepladeruitvoering staan de hoge wielen in tandem naast de bak in plaats van eronder. De achterste wielen zijn iets kleiner voor een grotere stuuruitslag.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  29° / 17°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 17°
  20 %
 • Zondag
  22° / 18°
  50 %
Meer weer