Kaasmakerij op Terschelling gaat wei verwerken tot 'Friese' ricotta

Kaasmakerij De Terschellinger in West-Terschelling gaat een kleinschalige installatie bouwen voor de verwerking van wei. Hierin wil het bedrijf onder andere de Friese variant van de Italiaanse kaassoort ricotta maken.

Kaasmakerij+op+Terschelling+gaat+wei+verwerken+tot+%27Friese%27+ricotta
© Waddenfonds

Behalve het gebruik van wei zal een waterinfiltratiesysteem het water uit de wei en het water dat wordt gebruikt in het proces, terugwinnen en hergebruiken. Dat geldt ook voor de warmte die vrijkomt bij het proces.

De kaasmakerij loost het restproduct dat vrijkomt bij het maken van kaas nu nog op het riool. Dat is binnenkort niet langer toegestaan. Zonder verwerkingsmogelijkheid op het eiland zou de wei moeten worden afgevoerd naar de vaste wal. Dat zou tot extra uitstoot van CO2 leiden.


Bijdrage van Waddenfonds

De kaasmakerij investeert 2,2 miljoen euro in de verwerkingsinstallatie. Zij krijgt 1 miljoen euro van het Waddenfonds voor de ontwikkeling, bouw en demonstratie. De opgedane kennis en ervaringen met de weiverwerkingsinstallatie worden gedeeld met kaasmakende boeren op Ameland en Schiermonnikoog, die tegen dezelfde problemen aanlopen.

Twee biologische melkveehouders op Terschelling leveren melk aan de kaasmakerij die drie jaar geleden werd geopend. Zo'n 120.000 kilo 50+-kaas vindt jaarlijks zijn weg in de Benelux en Duitsland.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  16° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  24° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 9°
  10 %
Meer weer