Sloten in Zeeland beschikbaar voor ecoregelingen

Zeeuwse agrariërs mogen in 2023 sloten van waterschap Scheldestromen opgeven als landschapselementen. Zo kunnen zij makkelijker meedoen met de ecoregelingen uit het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB).

Sloten+in+Zeeland+beschikbaar+voor+ecoregelingen
© Twan Wiermans

Voor agrariërs in Zeeland is dit een belangrijk besluit. Landschapselementen zoals greppels en houtwallen waarop geen landbouwactiviteit wordt uitgeoefend, zijn dungezaaid. Aan sloten is geen gebrek.

Dagelijks bestuurslid Wim van Gorsel van waterschap Scheldestromen is positief. 'Een toekomstbestendig watersysteem is ons uitgangspunt. Het is mooi als we hierin kunnen samenwerken met agrariërs die ook willen bijdragen aan een betere waterkwaliteit en ecologie.'


Toekomstbestendig

De ecoregeling is belangrijk in het nieuwe GLB dat als doel heeft de landbouw toekomstbestendig te maken, de natuur te versterken en het platteland leefbaar te houden.

In afwachting van nog op te stellen waterschapsbeleid voor 2024-2027 krijgen agrariërs toestemming om voor 2023 sloten op te voeren. Zo komen zij sneller in aanmerking voor subsidie op de onderdelen landschap (sloten) en biodiversiteit (akkerranden) van de ecoregelingen. Bij een gedeelde sloot tussen percelen van verschillende eigenaars of pachters mag de sloot tot de helft worden opgevoerd.


Hogere bijdrage

Een agrariër die een ecoactiviteit kan uitvoeren, krijgt een hogere bijdrage voor de basispremie. Sloten zijn in Zeeland vaak in eigendom van het waterschap. De beschikbaarheid van sloten voor agrariërs brengt geen rechten of verplichtingen over het beheer ervan mee.

'De toestemming van het waterschap laat zien dat wij gezamenlijk belangen ter hand kunnen nemen', zegt Merijn Schooleman, belangenbehartiger bij ZLTO. Hij doelt op de goede samenwerking tussen waterschap Scheldestromen en ZLTO die tot dit resultaat heeft geleid.


Punten scoren

'Wij hebben het waterschap verzocht om sloten te laten meetellen, zodat ondernemers makkelijker kunnen meedoen met GLB-activiteiten. Hoe meer punten je daarop scoort, hoe beter het is voor de waterkwaliteit en de biodiversiteit', zegt akkerbouwer en ZLTO-bestuurder Hendrik Jan ten Cate.

'Boeren ontvangen een financiële vergoeding, dus het is een win-winsituatie. Dankzij het waterschap hebben we een interessante meerwaarde voor veel ondernemers weten te creëren', vindt Ten Cate.

Waterschap Scheldestromen is het eerste waterschap dat sloten ter beschikking stelt. Volgens specialist water en bodem Johan Elshof wil ZLTO met dit onderhandelingsresultaat ook in gesprek gaan met de Brabantse waterschappen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 12°
  5 %
 • Donderdag
  21° / 15°
  20 %
 • Vrijdag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer