Gemeente Amersfoort heeft weinig oog voor agrarische sector

De gangbare landbouw 'komt zelden voor' in de ontwerpomgevingsvisie van gemeente Amersfoort, stellen LTO Noord-afdelingen Gelderse Vallei en Eemland. 'Er is te weinig oog voor onze sector,' zegt vicevoorzitter Sophie van Roomen van LTO Noord-afdeling Gelderse Vallei.

Gemeente+Amersfoort+heeft+weinig+oog+voor+agrarische+sector
© Studio Kastermans

De gemeente haalde vooraf informatie op bij ondernemers en bewoners in het buitengebied, maar dit leidde niet tot passages in de ontwerpvisie waarbij de land- en tuinbouw voldoende op waarde wordt geschat, vindt Van Roomen. 'Als de sector al wordt genoemd, dan is dat in termen als natuurinclusief of stadslandbouw. Dat doet de gangbare landbouw tekort als belangrijke beheerder van het buitengebied.'

Een groot deel van de gemeente is verstedelijkt gebied, maar dat moet volgens LTO Noord juist een extra reden zijn om zuinig om te gaan met het omliggende landschap. 'De gemeente kan geen objectief beeld geven van de toekomst van het buitengebied als een gedragen agrarisch perspectief ontbreekt', zegt de afdelingsbestuurder.


Maatschappelijke eisen

LTO Noord stelt in haar zienswijze dat behoud van ruimte voor de sector belangrijk is om aan de maatschappelijke eisen te kunnen blijven voldoen. In de visie gaat het volgens de organisatie te veel over de invulling van natuur, recreatie en ook energie als er grond vrijkomt als er agrarische bedrijven stoppen.

Zo is een gebied rondom het dorp Stoutenburg ingetekend als extensieve recreatie en natuur. Van Roomen: 'Die huidige agrarische bestemming moet worden gerespecteerd. Pas als ondernemers zelf iets in die richting willen doen, komt een functieverandering aan de orde.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    13° / 11°
    80 %
  • Zaterdag
    17° / 6°
    20 %
  • Zondag
    18° / 10°
    65 %
Meer weer