Europese Commissie wilde verplichte uitkoop Nederlandse boeren

In een gesprek met topambtenaren van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft Diederik Samsom namens de Europese Commissie Nederland geadviseerd om een deel van de boeren te verplichten zich te laten uitkopen.

Europese+Commissie+wilde+verplichte+uitkoop+Nederlandse+boeren
© Peter Smit

Dat melden de NOS en onderzoeksplatform Follow the Money na het inzien van documenten. Samsom, voorheen PvdA-leider, is nu kabinetschef van van Eurocommissaris Frans Timmermans.

Nederland is volgens Samsom 'met de auto vol de vangrail in gereden' en bijsturen helpt niet meer, als het gaat om het stikstofprobleem. Verplichte uitkoop is volgens de Europese Commissie de manier om uit deze crisis te komen. Dat schuurt met het kabinetsstandpunt, waarbij verplichte uitkoop juist als allerlaatste middel wordt gezien. Stikstofminister Christianne van der Wal heeft herhaaldelijk gesteld dat zij het instrument verplichte uitkoop het liefst niet inzet.

Ook in de Tweede Kamer is veel weerstand tegen verplichte uitkoop. Daar komt nog bij dat de BoerBurgerBeweging (BBB), binnenkort met zeventien zetels in de Eerste Kamer vertegenwoordigd én de grootste partij in alle provincies, mordicus tegen elke vorm van dwang is.

Zelf bepalen

Overigens mag Nederland zelf bepalen hoe er aan de gestelde natuurdoelen wordt gedaan. Europa controleert alleen of landen zich aan de Europese regels houden, maar mag wel advies geven. Dat is nu gebeurd in het gesprek tussen Samsom en de ambtenaren van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Volgens hem kijkt Brussel streng naar de vrijwillige uitkoopregeling die al ter goedkeuring voorligt, maar zou er door de Europese Commissie minder streng worden gekeken naar een verplichte uitkoopregeling.

Volgens de NOS en Follow the Money heeft Samsom gezegd dat de Europese Commissie Nederland maar weinig ruimte voor uitstel of flexibiliteit geeft. De NOS heeft Samsom ook om een reactie gevraagd. Volgens hem heeft hij Nederland alleen gewezen op de verschillende Europese regels rond onteigening en uitkoop. 'De keuze tussen beide instrumenten op grond van andere overwegingen laat de Europese Commissie uiteraard aan de lidstaten', aldus Samsom.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 14°
  20 %
Meer weer