Boeren planten 125.000 bomen via Arla en BoerenNatuur

Nederlandse boeren kunnen de komende jaren 125.000 bomen en struiken planten via een samenwerking tussen Arla Foods Nederland, Trees for All en BoerenNatuur. Het gaat om boeren die melk leveren voor Arla Biologisch en MelkUnie.

Boeren+planten+125%2E000+bomen+via+Arla+en+BoerenNatuur
© Arla

De partijen hebben een meerjarige overeenkomst gesloten in het ReNature-programma, een initiatief van Arla waarmee het bedrijf de biodiversiteit rondom boerderijen wil verbeteren. De boeren die meedoen krijgen hiervoor een beplantings- en beheerplan. Het gaat om de aanplant van streekeigen boom- en struiksoorten die passen bij het landschap en de bodem. Zo hebben de bomen en struiken volgens de partijen 'maximale impact op de biodiversiteit, het klimaat en de leefomgeving'.

In het beheerplan zitten adviezen voor langdurig beheer en onderhoud van de aanplant voor minimaal tien jaar. 'Zo wordt de ontwikkeling van de aanplant gewaarborgd', staat in een persverklaring. 'Want de bomen en struiken worden geplant om de biodiversiteit nu en in de toekomst te verbeteren.' In de toekomst zullen ook andere thema's, zoals de bescherming van weidevogels, blijvend en kruidenrijk grasland en duurzame boslandbouw onderdeel zijn van het programma.


Nederland is pilotland

Voor het internationale zuivelbedrijf Arla is Nederland het pilotland voor het ReNature-programma. Op basis van de verkregen inzichten volgen mogelijk andere landen waar Arla melkveehouders heeft. Eind december 2022 zijn vier melkveehouders gestart met een pilot. Zij planten dit jaar de eerste bomen en struiken rondom hun boerderijen. Het doel is dat daarna meer boeren volgen. De samenwerking met Trees for All en BoerenNatuur loopt in ieder geval tot eind 2025.

Volgens Arla staat de biodiversiteit onder grote druk in Nederland. 'Dit komt onder andere doordat de afgelopen decennia veel landschapselementen zoals knotbomen, heggen en hagen in het landelijk gebied zijn verdwenen. Bomen en struiken zijn het leefgebied van talloze planten en dieren die hier hun voedsel vinden en zich er voortplanten. Ook zorgen landschapselementen voor een verbinding tussen bestaande natuurgebieden. Bovendien slaan bomen en struiken CO2 op, vangen ze stikstof en fijnstof af en zorgen ze voor zuurstof, water en schone lucht.'

BoerenNatuur coördineert het contact met de deelnemende boeren en is verantwoordelijk voor het delen van kennis en voorstellen. Trees for All speelt een rol in de implementatie en het monitoren van de resultaten, zoals zij ook doen in andere projecten. Arla Foods Nederland versterkt de financiering voor het programma . De deelnemende boeren gaan zelf de bomen en struiken planten en het beheer verzorgen. De monitoring vindt plaats in samenwerking met het collectief.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 8°
  0 %
 • Maandag
  18° / 8°
  0 %
 • Dinsdag
  17° / 7°
  10 %
Meer weer