Syngenta boekt recordomzet in 2022

De grote vraag naar producten en diensten voor de wereldwijde landbouw zorgt ervoor dat de omzet van zaadfirma Syngenta in 2022 met 19 procent is gestegen tot in totaal 33,4 miljard dollar (31 miljard euro).

Syngenta+boekt+recordomzet+in+2022
© Kimberly Bakker

De geconsolideerde omzet van de Syngenta Groep is daarmee 5,2 miljard dollar (4,8 miljard euro) hoger dan in 2021. De winst voor rente, voor belastingen en voor afboekingen (ebitda) is vastgesteld op 5,6 miljard dollar (5,2 miljard euro). Dat is 20 procent meer dan in het vorig boekjaar.

De stijging van de omzet is volgens het concern, met het hoofdkantoor in het Zwitserse Basel, voor een deel toe te schrijven aan de hogere productprijzen. Verder was vooral ook de omzet in het vierde kwartaal van 2022 hoger dan normaal, omdat wereldwijd veel boeren en tuinders hun aankopen naar voren hebben gehaald vanwege zorgen over het aanbod.


Flinke groei in China

Bij de bedrijfsonderdelen blijkt vooral dat de groei van Syngenta in China flink doorzet. Dit wordt onder meer toegeschreven aan de digitale activiteiten van het concern. Verder steeg de omzet van Syngenta Crop Protection met 21 procent tot 16,3 miljard dollar (15,1 miljard euro). Hier is vooral de omzetgroei met 43 procent in Zuid-Amerika opvallend.

Ook gewasbeschermingsbedrijf Adama, dat onderdeel is van de Syngenta Groep, verkocht wereldwijd voor 16 procent meer producten en diensten. Dat resulteert in een omzet van 6,7 miljard dollar (6,2 miljard euro). Voor Adama worden grotere marktaandelen gemeld in ook weer Zuid-Amerika en China.

De omzet van Syngenta Seeds steeg in 2022 met 14 procent tot 4,7 miljard dollar (4,3 miljard euro). De zadendivisie van Syngenta heeft de omzetgroei vooral te danken aan de grotere verkoop wereldwijd van maiszaden. De omzet van groentezaden steeg met 1 procent en aan bloemenzaad werd voor 13 procent minder verkocht dan in 2021.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer