Agrifirm start studie naar handhaafbaar doelvoorschriftensysteem

Coöperatie Agrifirm start een onderzoek naar een handhaafbaar systeem van doelvoorschriften. In het project 'Vergunnen met sensoren' wordt onderzocht of monitoring van ammoniakuitstoot met behulp van sensor- en datasystemen mogelijk is. En wanneer dit mogelijk blijkt, of dit als uitgangspunt kan dienen bij de vergunningverlening aan Nederlandse veehouders.

Agrifirm+start+studie+naar+handhaafbaar+doelvoorschriftensysteem
© Twan Wiermans

'Als bij een vergunningaanvraag gewerkt zou kunnen worden met sensormetingen, worden emissiereducerende maatregelen bedrijfseconomisch veel aantrekkelijker. Daarmee komen naast techniek namelijk managementmaatregelen, geneticaoptimalisatie en voermogelijkheden in beeld', zegt Ruud Tijssens, directeur Public & Cooperative Affairs bij Agrifirm.

Agrifirm pleit al langer voor regelgeving gebaseerd op doelen in plaats van middelen, benadrukt Tijssens. 'Ieder boerenbedrijf is tenslotte anders en dat vraagt om een gerichte aanpak als het gaat om emissiereductie.' Het onderzoek 'Vergunnen met sensoren' is geïnitieerd door Agrifirm Exlan, de adviestak van de coöperatie.


Vier locaties

Voor het project wordt op vier locaties, gedurende een jaar, onderzoek gedaan. Twee locaties met vleesvarkens en twee locaties met melkkoeien, geografisch verspreid over het land. Daarbij wordt een systematiek van plaatsing, meting, dataopslag, kalibratie en onderhoud en onafhankelijke verificatie gebruikt.

Doel van het project is om te bewijzen dat deze systematiek zo betrouwbaar is dat deze voor een rechterlijke toetsing kan worden voorgelegd en als basisuitgangspunt kan dienen voor het vergunningverleningstraject. Investeren in emissiereductie moet naast natuurwinst een financiële beloning voor de ondernemer opleveren.

Vertegenwoordigers van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de provincies worden benaderd om mee te denken of te klankborden. De eerste metingen op locatie starten in maart 2023. Het project wordt naar verwachting eind 2023 afgerond.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  29° / 17°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 17°
  20 %
 • Zondag
  22° / 18°
  50 %
Meer weer